a

b_300_0_16777215_00_images_stories_slike_sa_konfernecije1.jpeg

Усвајањем Меморандума о заштити људских права припадника оружаних снага у Београду је завршена дводневна међународна конференција војних омбудсмана за оружане снаге коју је организовао Заштитник грађана.

b_300_0_16777215_00_images_stories_kadeti_vj.jpeg

Разматрање облика синдикалног организовања ради остваривања економских и социјалних права припадника оружаних снага представљала је једну од доминатних тема конференције, изјавио је заштитник грађана Саша Јанковић и додао да управо пораст притужби „грађана у униформама“ представља институцијалну спремност да се њихови проблеми решавају, а не заташкавају.


Учесници конференције сагласили су се да редовни скупови војних омбудсмана и институција које се баве заштитом права припадника оружаних снага воде унапређењу осталих механизама  сарадње у циљу заштите људских права свих грађана.

Следећа међународна конференција војних омбудсмана одржаће се 2012. године у Отави, Канада.


Отварање међународне конференције омбудсмана за оружане снаге

14. април 2011. године

b_300_0_16777215_00_images_stories_11041406.jpeg

У Београду је данас почела дводневна Трећа међународна конференција  омбудсмана за оружане снаге коју су отворили Борис Тадић, председник Републике Србије, Драган Шутановац, министар одбране Републике Србије, амбасадор Теодор Винклер, директор Женевског центра за демократску контролу  оружаних снага (DCAF) и Саша Јанковић, заштитник грађана Републике Србије. Конференцију која ће се бавити  заштитом људских права припадника оружаних снага организовали су Заштитник грађана Републике Србије у сарадњи са Женевским центром за демократску контролу оружаних снага и уз помоћ Министарства одбране Републике Србије.

b_300_0_16777215_00_images_stories_sasa_i_vinkler.jpegЉудска права су универзална и недељива, припадају сваком човеку. Истовремено, припадници и припаднице оружаних снага су пре свега грађани, а оружане снаге део институционалне и друштвене структуре. Природа њиховог посла намеће одређене посебности у начину остваривања слобода и права, али никако их не чини изузетим од остатка друштва, од других грађана, рекао је отварајући скуп заштитник грађана Саша Јанковић.

Директор Женевског центра за демократску  контролу оружаних снага  амбасадор Теодор Винклер присутнима се обратио речима  да је DCAF изузетно изненађен напретком у реформи система одбране у Србији. Он је посебно истакао улогу Заштитника грађана  у унапређењу и заштити  људских права свих грађана у Републици Србији

Председник Србије Борис Тадић  је на отварању овог међународног скупа оценио  да је добро што припадници војске у својим  притужбама Заштитнику грађана  наводне исте ствари као и остали грађани и да то доказује да имају исте проблеме. Председник је посебно указао  на потребу b_300_0_16777215_00_images_stories_sasa_i_boris.jpegпоклањања пуне пажње поштовању права припадника оружаних снага и њихове професије.

Тадић  је рекао да је 2003. године, када је почео процес реформи оружаних снага,  војска била изолована,  али да је то сада прошлост. Оружане снаге  Србије данас нису изолован и затворен систем изван друштвених и институционалних токова већ је данас Војска Србије „градивни чинилац демократског друштва“.

Као три кључна фактора  реформе војске  који су допринели приближавању друштву председник Републике је навео измену структуре војске и односа са Министарством, укидање војног правосуђа и професионализацију војске.

Министар одбране Драган Шутановац  је на отварању конференције  изјавио да је Министарство одбране предложило Влади Србије да доносе уредбу о начину синдикалног ангажовања припадника војске. Он је рекао да се у војсци Србије поштовање права припадника оружаних снага обезбеђује  кроз унутрашњу контролу преко Инспектората одбране и кроз могућност да се сви припадници Војске Србије због заштите својих права  могу обратити Заштитнику грађана.

b_300_0_16777215_00_images_stories_sutanovac_boris_i_sasa.jpeg

У раду  Треће међународне конференције  учествују омбудсмани за оружане снаге, генерални ниспектори, представници војних синдиката и парламентарних тела надлежних за заштиту права припадника  оружаних  снага из  19 земаља.

На отварању конференције заштитник грађана Саша Јанковић позвао је присутне да минутом ћутања одају почаст  свим припадницима оружаних снага који су, широм света, у небројеним ратовима и оружаним конфликтима, поштујући законе и обичаје рата дали живот за одбрану мира и безбедности грађана,  да  моментом тишине изразе саосећање и са породицама свих настрадалих у трагедији која је задесила Јапан.panel flajer