a

Заштитник грађана Саша Јанковић са жаљењем констатује да се наставља са покушајима дискредитације рада појединих независних контролних органа путем манипулативно осмишљених наслова и неистина које се систематски пласирају јавности увек преко истих медија.

Текст објављен у данашњем броју листа „Прес“ под насловом „Човек од великог поверења; Пустио Багзија, ради код Шабића“, још је један пример прикривене кампање, овај пут против повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуба Шабића, због које је заштитник грађана недавно јавно поручио да „неће променити начин рада упркос свим покушајима дисциплиновања.“

Циљ оваквих текстова је да се њихове мете баве сакупљањем по себи расутог перја, а не послом због кога су изабрани – заштитом права грађана и контролом правилности и законитости рада органа јавне власти.

Иницијатори оваквих кампања рачунају и на то да највећи број грађана, због свих  економских и других животних недаћа, нема снаге и времена да овакве текстове пропусти кроз критички филтер свог сопственог ума.

На основу свакодневног контакта са многим грађанима, Заштитник грађана уверен је да организатори медијских кампања грађане ипак подцењују.