a

Заштитник грађана изражава велико задовољство због одлуке америчког суда којом су деца породице Настић враћена родитељима.

Имајући у виду околности са којима је Заштитник грађана био упознат, одлука суда је била очекивана, али предуго чекана. Због тога су заштитник грађана и његови сарадници све време истицали да америчко правосуђе треба да делује, не прејудицирајући одлуку суда, али апелујући на хитност у његовом раду. На исти начин омбудсман би поступао да се све дешавало у Републици Србији - на рад суда док поступак траје не сме се ни у једној држави са независним судством утицати.

Заштитник грађана са задовољством је у децембру 2010. године, након увида у документацију, констатовао да је Министарство спољних послова правилно и делотворно пружало помоћ породици Настић, и препоручио да се на исти начин настави. Заштитник грађана још једном понавља став о опасности претераног медијског експонирања деце, поготово у оваквим случајевима. Министарство иностраних послова би радило да помогне нашим држављанима и без објављивања имена и фотографија деце и изношења података из приватног живота. Чланови породице Настић били су примљени код надлежне заменице Заштитника грађана чим су то затражили, и оствариван је редован контакт са њима.

Мора се још једном указати и на сталну дужност родитеља и институција да спрече ситуације потенцијално штетне за децу. Приватност деце мора се чувати, а „непристојним “ фотографијама деце, како их је отац за српске медије окарактерисао, без обзира ко их је снимио, нема места, посебно не на службеном компјутеру који је доступан већем кругу лица, одакле лако може доћи у посед педофилских кругова. То је, на жалост, на најболнији начин, преоштро и непотребно дуго сазнавала породица Настић.

Заштитник грађана Саша Јанковић може само да жали због крајње некоректног начина на који су његове изјаве и изјаве његових сарадника у једном листу упорно вађене из контекста, тенденциозно скраћиване, допуњаване и мењане, и из броја у број систематично стваран профил негативаца и атмосфера осуде, што нема никакве везе са драмом породице Настић.