a

b_300_0_16777215_00_images_stories_fotke_004.jpeg

У Србији формално не постоји четврта грана власти, али по принципу независности од извршне власти, оформљене су институције Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Заштитник грађана, Повереник за заштиту равноправности, као и Агенције за борбу против корупције, Комисија за заштиту конкуренције, Комисија за јавну набавку, која су заправо независна регулаторна тела и имају релативну независност, рекао је заштитник грађана Републике Србије Саша Јанковић на данашњем предавању студентима завршне године права и политичких наука у Центру за културну деконтаминацију у Београду.

У оквиру предавања „Четврта грана власти и људска права“, Саша Јанковић је представио будућим правницима институцију Заштитника грађана, и указао да та институција може бити само корективни фактор, контрола рада органа јавне управе, али не може да их замени. Основа за изградњу такозване четврте гране власти проистекла је из области људских права: права на обавештеност, право на заштиту података о личности, право на недискриминацију, као и Уставом и законима загарантована права грађана.

Републички омбудсман је истакао да у Србији постоје много рањивих група, и да ЛГБТ популација није најугроженија, али им се прети уништењем и насиљем, зато им је потребна посебна подршка јавне власти. Јанковић је осврнувши на Параду поноса одржаној у Београду 10. октобра ове године истакао да на том догађају једино није поентирао систем вредности нашег друштва.

Предавање је одржано у оквиру Школе људских права Београдског центра за људска права.