a

dani zastitnika u somboru1.jpg

Заштитник грађана је институција која може бити само корективни фактор и саветодавац у раду органа јавне управе, а не замена за те органе, зато је примаран квалитетан контакт између органа локалне самоуправе и грађана, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић на јучерашњем заједничком састанку са представницима локалне самоуправе, директорима и управницима испостава државних институција у Сомбору.

Састанак су у заједничкој сарадњи организовали Уставни суд Србије и Заштитник грађана Републике Србије у оквиру Дана Уставног суда и Заштитника грађана у Сомбору.

Циљ радног састанка је био да се у директном контакту са руководиоцима општине, органима управе, судства, тужилаштва и правобранилаштва, представе надлежности и мандати Уставног суда и Заштитника грађана и сагледају проблеми у остваривању права грађана која су у надлежности наведених органа.

Градоначелник Сомбора, Немања Делић је нагласио, да је град мултинационална средина, са 20 националних мањина, и да су међунационални односи на завидном нивоу. Највећи проблем средине је социјалног карактера, односно висок степен незапослености.

Председница Уставног суда др Боса Ненадић је указала да је примарна заштита права и слобода грађана  на јединицама локалне самоуправе, на редовним судовима. Указала је на податак, да 97 посто жалби том суду из Сомбора се односе на ослуке основног суда у том граду. Како је рекла, највећи број жалби грађана се односи на неразуман рок трајања поступака пред судовима.

Заштитник грађана Саша Јанковић је нагласио потребу да органи на локалном нивоу треба да буду ефикаснији у свом раду, како би се избегле притужбе грађана заштитнику и Уставном суду на њихов рад.

------------------

У току дана председница Уставног суда и републички омбудсман састали су се и са представницима локалних организација особа са инвалидитетом. Том приликом Саша Јанковић је изјавио да ће у складу са својим овлашћењима затражити од надлежних, испуњавање законом одређених обавеза према овим организацијама. На трибини, која је организована у згради Жупаније, председница др Боса Ненадић и Саша Јанковић представили су грађанима надлежности и овлашћења Уставног суда и Заштитника грађана и нагласили  важност ефикасног и коректног рада администрације на локалним нивоима. Како су рекли, ове институције могу бити подршка органима власти да буду ефикаснији, делотворнији и поштују права грађана.  Гост из Немачке, др А. Торстон Јобс из Одељења за уставно право Министарства правде СР Немачке одржао је презентацију о улози и поступању Савезног уставног суда Немачке у заштити људских права и слобода.

Правници Стручне службе Заштитника грађана примали су јуче притужбе грађана, и давали савете коме да се обрате у решавању њихових проблема који се тичу повреда права пред органима јавне управе. Стручној служби се обратило 25 грађана, који су се првенствено жалили на незапосленост, рад полиције и локалних инспекција.