a

b_300_0_16777215_00_images_stories_milos_i_ljilja.jpegЗаменик заштитника грађана Милош Јанковић одржао је предавање „Суочавање са изазовима и улога националних институција за заштиту људских права“ на дводневном регионалом округлом столу организованом поводом успостављања и рада Националних Превентивних Механизама (НПМ) сагласно Факултативном Протоколу уз Конвенцију против тортуре УН (ОПЦАТ).

Округли сто, организовн од стране Програма за развој Уједињених нација( УНДП) регионалног центра у Братислави у сарадњи са УНДП Хрватска и Асоцијације за превенцију тортуре (АПТ) одржан је у Цриквеници, Хрватска, од 21.  до 22. октобра 2010. године.

У раду округлог стола учествовали су представници независних тела и организација у области заштите људских права из региона који су овом приликом разменили најновије информације о статусима националних Ииституција за заштиту људских права и упознали се са различитим изазовима са којима се суочавају у свакодневном раду и начинима њиховог превазилажења.

Закључено је да су овакви скупови корисни због упознавања са искуствима и најбољим праксама већ установљених органа и организација из региона у циљу изналажења најбољих могућих решења за успоставаљање сопствених механизама заштите од тортуре и другог нечовечног и понижавајућег понашања у институцијама где се налазе лица лишена слободе.