a

b_300_0_16777215_00_images_stories_sindikat.jpeg

Најчешће кршена права од стране државе су права радника, за које тренутно не постоје адекватна решења, истакао је заштитник грађана Републике Србије Саша Јанковић на данас одржаном 4. конгресу Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС) у београдском Дому синдиката.  Он је, такође, навео да се радници највише жале на кршење основних права у радном процесу, од тога да нису пријављени код послодаваца, да немају право на законом загарантовани годишњи одмор, до тога да се не плаћа прековремени рад и разне накнаде и доприноси.

У страху да не добију отказ не смеју ни да се жале, а у малим срединама уопште неће моћи више да се запосле. Најпоражавајућа чињеница је да ни медији, ни јавност нису заинтересовани за ову проблематику.

Републички омбудсман је рекао да је недавно на његов предлог добио обећање од премијера Мирка Цветковића да Влада неће сарађивати са фирмама које не поштују права радника.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић је указао на то да без стварања социјално праведног друштва и равномерног економског развоја Србија не може у потпуности да буде демократска држава. Истакао је потребу укључивања синдиката у политичке одлуке, како би се положај радника побољшао.

Председница АСНС Ранка Савић је рекла да је солидарност, сарадња и заједничке активности, као и укључивање у политику свих синдиката неопходна, како би се у што већој мери избегла могућност кршења основних синдикалних слобода и права.