a

Заштитник грађана Саша Јанковић позвао је данас министра унутрашњих послова Ивицу Дачића и директора Полиције Милорада Вељовића да оштрије реагују на случајеве прекорачења службених овлашћења и насиља припадника полиције према грађанима.

Нико не сме да омета рад полиције и напада полицајце на дужности, али на случајеве насиља и бруталности полицајаца над грађанима МУП треба и мора да реагује одлучније и ефикасније. Последњи случај, када су два полицајца у Крагујевцу у парку претукла и оставила без помоћи једног грађанина, правдајући се да је у питању грешка и запретивши му да о томе ником не говори, напад је не само на њега, већ и на достојанство свих грађана, а на крају и на углед саме Полиције, став је заштитника грађана Саше Јанковића.

Контрола коју је Заштитник грађана послао у Крагујевачку управу Полиције тражиће и да Министарство унутрашњих послова оштећеном грађанину, поред извињења које му је већ упућено, понуди одштету, а не да чека да грађанин поднесе тужбу суду.

Заштитник грађана пратиће ток и резултат поступка који је МУП у том случају повео против два несавесна полицајца и у случају потребе додатно реаговати. Заштитник грађана већ је једном ове године утврдио кршење права грађана и прекорачење службених овлашћења од стране полицајаца иако их је дисциплински орган министарства претходно ослободио одговорности.