a

b_300_0_16777215_00_images_goca13072017.jpeg

Извор: Б92

Након јучерашње трагедије испред Центра за социјални рад у Раковици, још једног злочина у низу, поставља се питање одговорности.

Заменица заштитника грађана за родну равноправност и права детета Гордана Стевановић у Кажипрсту је говорила управо о овој теми и о низу институција које су у ланцу одговорности.

"Здравствени систем, центри за социјални рад, МУП, Тужилаштво, правосудни систем, свако има своје надлежности и задатке када добију податке да неко трпи насиље", рекла је она.

Према извештају заштитника грађана из 2016. поводом 14 случајева убистава жена, омбудсман је спровео поступке контроле и у чак 12 утврдио пропусте у раду надлежних органа и служби.

Утврђено је, између осталог, да се насиље квалификује као породични проблеми и брачни сукоби па се не испитује, да се мере у случају пријаве насиља у породици и партнерским односима не предузимају или се то чини на неодговарајући начин и неблаговремено. Утврђено је и да полиција, центри за социјални рад и здравствене установе не размењују информације, од којих су неке виталне за заштиту жртве, не проверава се увек да ли пријављени за насиље има оружје, жртва се упућује да сама води поступке.

Заштитник грађана је том приликом упутио 45 системских препорука за њихово отклањање Министарству унутрашњих послова, Министарству за рад, Министарству здравља и Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова. Ипак, на упућене препоруке нису одговорили сви, каже Стевановићева.

"Ми смо организовали састанак и позвали све њих, где смо говорили шта смо уочили у њиховом раду. То су системске препоруке и нешто не може да се промени за 15 дана, али смо се договорили да нас обавештавају о томе шта су урадили. Добили смо информације од Министарства здравља и Министарства рада. Од МУП-а нисмо добили повратне информације", рекла је она.

Једна од препорука је била и надзор у центрима за социјални рад, како би се утврдили пропусти.

"Код свих институција слични пропусти, наша жеља је била да покажемо управо који су то пропусти били. Када дође жртва насиља, ако они то не препознају као насиље, ако га минимизирају, неће бити предузето оно што треба", додала је она. Додаје да прву грешку прави "први службеник", ако не препозна насиље.

"Један систем треба да обавештава други систем. Ако се тачно зна у систему шта ко ради, зар није природно да размењују информације", рекла је она.

Снимак интервјуа, који је водила Сузана Трнинић, можете погледати овде