a

Аутор: Јелена Диковић 

Додела признања локалним самоуправама за развој приступачности за особе са инвалидитетом

Градови Крагујевац, Пирот и Ниш добитници су награде за допринос развоју свих облика приступачности за особе са инвалидитетом на својој територији у 2016. години, речено је Данасу у служби Заштитника грађана. Признања ће бити додељена сутра у Клубу посланика у Београду.

Један од основних предуслова за остваривање права особа са инвалидитетом је приступачно окружење, због чега је служба Заштитника грађана 2014. израдила базу података о приступачности јавних објеката, односно интерактивну Мапу приступачности, у којој се налази више од 10.000 уноса.

Како за Данас истиче заменица заштитника грађана Владана Јовић, Мапа садржи информације о приступачним објектима у општинама и градовима - локацијама стајалишта јавног превоза, јавних паркинг места резервисаних за особе са инвалидитетом, пешачких прелаза и јавних објеката у надлежности јединица локалне самоуправе и објеката електропривреде - као и сервисима подршке за особе са инвалидитетом и грађанима којима су потребне.

- Свим градовима и општинама упућен је позив да, ради лакшег и бржег информисања грађана о приступачности објеката јавне намене, поставе Мапу приступачности на своје интернет презентације, што је учинио велики број градова, општина, јавних предузећа и установа - указује Јовић. Како истиче наша саговорница, управо ће сутра бити додељена награда локалним самоуправама које су највише допринеле развоју свих облика приступачности на својој територији, „како би се скренула пажња јавности на неповољан положај особа са инвалидитетом, које чине осам одсто укупног становништва“.

- Пријавиле су се 22 локалне самоуправе, а након обиласка пријављених градова и општина, комисија је донела одлуку да награду за допринос развоју свих облика приступачности на својој територији у 2016. добију градови Крагујевац, Пирот и Ниш. Представници награђених градова посетиће Милано, који је добитник награде Европске комисије Аццесс Цитy за прошлу годину - нагласила је Јовић. Такође,Ужице, Нови Пазар, Крушевац, Бујановац и Свилајнац добили су посебна признања,док су Бојник, Бољевац, Пантелеј из Ниша, Звездара из Београда, Неготин, Параћин, Сремски Карловци, Стара Пазова, Врњачка Бања и Жагубица, и градови Лесковац, Лозница, Панчево и Врање добили похвале.

„Мапа приступачности“ је израђена у сарадњи са Удружењем за ревизију приступачности, а Заштитник грађана је, са Сталном конференцијом градова и општина и Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије потписао Споразум о сарадњи.

Посебна пажња за рањиве групе

„Заштитник грађана посебну пажњу посвећује заштити права рањивих група грађана међу којима су и особе са инвалидитетом. Остваривање њихових права је у надлежности органа јавне власти чија поступања и рад Заштитник грађана надзире и унапређује указујући на проблеме са којима се особе са инвалидитетом суочавају“, истакла је за Данас Владана Јовић.