a

Извор: ТВ Н1

b_300_0_16777215_00_images_milos-16032017.jpegВршилац функције заштитника грађана, Милош Јанковић, коментаришући скуп председничког кандидата Саше Јанковића, који је био планиран за суботу у Савамали, каже да је полиција дужна да прими пријаву о скупу, а уколико није потпуна од подносиоца да затражи да је допуни. На крају, полиција има право да забрани скуп уколико се пријава не допуни.

Саша Јанковић објавио је у среду увече на свом Твитер налогу да је полиција на општини Савски венац "физички одбила" да прими пријаву о скупу планираном у Савамали за суботу 18. март. Начелник Полицијске станице Савски венац Радован Гатарић је, у писаној изјави за Н1, навео да пријава коју је грађанин донео у име групе грађана "За Србију без страха" садржи мањкавости и да полиција није одбила пријаву, већ да је подносилац од ње својевољно одустао.

Милош Јанковић каже да заштитник грађана није добио притужбу о том случају, али да може начелно да каже да полиција мора да прими пријаву, а уколико у њој недостају информације дужна је да наложи да се пријава допуни.

"Ако није допуњена може да забрани скуп. Полиција мора да прими пријаву, свако одбијање примања доводи нас до примера праксе коју карактеришемо као лоша управа. То је недопустиво", истиче Јанковић.

Заштитник грађана је Скупштини Србије предао годишњи извештај, који по закону мора да се нађе у Скупштини најкасније до 15. марта. Јанковић објашњава да је сачињавање тог извештаја праћено нелагодом јер Скупштина пуне две године није разматрала претходне извештаје.

"Долазите у ситуацију да нешто чините, а да нисте сигурни да ли ће то имати свога разлога", каже Јанковић.

Додаје да је овај извештај најобимнији од свих у протеклих 10 година рада заштитника грађана. Као највећи проблем наводи се сиромаштво и недостатак правне сигурности која би омогућила да се грађани осећају као грађани у пуном капацитету.

Вршилац функције заштитника грађана каже да је претходну 2016. годину обележило оспоравање постигнућа и рада заштитника.

"То се показивало кроз медијску кампању које је била усмерена да се девалвира рад независне институције. У свему томе грађани су уочили да је заштитник грађана без обзира на те нападе успео да се наметне као институција од поверења. Често се дешавало да добијамо притужбе грађана које почињу речима: 'Знам да нисте надлежни, али само вама можемо да се обратимо...'", рекао је Јанковић.

Каже да је највећи број притужби био из области социоекономских права, повреде начела добре управе, што значи да надлежни органи нису правовремено реаговали.
"Суочени смо са нечим што се може назвати лоша управа", каже Јанковић.

Говорећи о случају Савамала, Јанковић каже да је заштитник грађана врло брзо урадио надзор у том случају, а да је већи проблем постало то што није чињено после рушења у Савамали, него оно што се те ноћи десило.

"У случају Савамала полиција није поступала по налогу Тужилаштва, немамо података шта се десило. Све то што се десило у Савамали те ноћи сада одлази под Б, у односу на нешто што се родило као важније - под А – шта све није учињено од тада. Није добро што се није чинило ништа у дужем периоду, држава треба да стави тачку на тај случај. Мања ће штета бити да се разреши него да се ћути о томе", истиче Јанковић.

Снимак интервјуа Милоша Јанковића на ТВ Н1 можете видети овде.