a

Извор: Бета, 15.03.2017.

b_300_0_16777215_00_images_Milos_Jankovic_3.jpegВршилац дужности заштитника грађана Милош Јанковић изјавио је данас да у 2016. није остварен напредак у медијског сфери, а да је рад заштитника обележио случај тзв. анализе ризика у Министарству унутрашњих послова, којим је спречено да 1.500 радника остане без посла.

Када је у питању слобода изражавања и медија, није дошло до значајних помака на боље у односу на претходни извештајни период, рекао је агенцији Бета Јанковић који је данас предао Скупштини Србије извештај за 2016. годину.

Јанковић је као један од индикативних случајева у области медија издвоји случај ТВ Апатин. Та телевизија је објавила снимке на којима се види да је отет један одборник, а епилог објављивања таквих снимака јесте да је ускраћено финансирање те станице, да је велик број чланова редакције раскинуо радни однос и да је та телевизија пред гашењем, рекао је Јанковић.

Јанковић је рекао да је са становишта заштитника више догађаја обележило 2016. годину, међу којима је најпознатија Савамала, али је издвојио случај тзв. анализе ризика у којем је било покушано да у МУП-у отказе добије више од 1.500 полицијских службеника на начин који није утемељен у закону.

"Правовременом реакцијом заштитника, то је осујећено и радници који су били пребачени на очигледно непотребна радна места изменом систематизације враћени су на посао", рекао је Јанковић.

Он је казао да извештај омбудсмана за 2016. годину "није краћи од претходног", што, како је рекао, може указивати на степен повреда права грађана које су начињене неадекватним поступањем органа управе.

"Били смо суочени са изазовом који се састојао у томе да је заштитник грађана који је руководио овом институцијом 10 година поднео оставку фебруара ове године", рекао је Јанковић.

По његовим речима, заштитник грађана постао је током претходних 10 година "институција у коју грађани имају поверења и један од најзначајнијих јемаца заштите људских права".

"Поверење грађана исказано је кроз чињеницу да се у претходних 10 година заштитнику обратило око 150.000 грађана, у 2016. око 20.000 грађана", навео је Јанковић.

Он је додао и да је током сачињавања извештаја постојала "одређена непријатност" што Скупштина, упркос обавези која проистиче из њеног пословника, до сада није разматрала два претходна извештаја.
"Очекујемо у наредном периоду да ће данас достављени извештај Народна скупштина разматрати не само у оквиру својих одбора, већ и у пленуму пред очима јавности", казао је вршилац дужности омбудсмана.

Јанковић је рекао да је током 2016. било бројних оспоравања постигнућа рада заштитника, што је било изражено кроз медијску кампању у којој су учествовали највиши државни функционери.

"Морам да укажем и на то да су државни службеници и руководиоци институција показали висок степен свести и да упркос једном лошем окружењу у којем смо живели и радили током 2016. да је сарадња тих државних службеника са заштитником била јако добра", рекао је Јанковић.

Он је рекао да је то на крају резултирало поприлично охрабрујућим податком да је више од 80 одсто препорука заштитника извршено и испуњено онако како је заштитник грађана рекао да то треба да се уради.