a

Извор Бета

b_300_0_16777215_00_images_Beta.jpegЗаменик заштитника грађана који обавља функцију заштитника грађана Милош Јанковић оценио је да је од рушења Савамали већи проблем шта све није урађено након сазнања о дешавањима у Херцеговачкој улици у Београду.

"Далеко већи проблем, што је парадоксално, од тога шта се десило те ноћи, јесте то да од тог дана када се то деси или од препоруке заштитника грађана коју објави, до дана данашњег, бар са аспекта надлежности заштитника и информација које су заштитника грађана доступне, ми немамо било који други податак", рекао је Јанковић интервјуу агенцији Бета .

Он је додао да је у медијима речено да полиција није поступала по захтеву тужилаштва и да се поставља питање шта је сектор унутрашње контроле учинио по питању испитивања да ли су полицијски службеници поступали у складу са захтевом тужилаштва.

"Ми смо отворили и водимо поступак Савамале. Сматрамо да је од одлучног значаја и то питање шта је учињено од интерних контролних механизама", рекао је Јанковић.

Јанковић је додао да заштитник грађана добија потпуне информације у већини случајева које је водио, а да су Савамала и још неколико случајева изузеци и да управо они "отежавају једну спознају да органи Републике Србије сарађују са заштитником грађана".

Он је додао да је непотребно "да се ствари прикривају од заштиника грађана или да се информације по захтеву заштитника њему не доставе".

Јанковић је поновио да је сарадња са полицијом била добра, а на питање какав је однос са државним службама после оставке омбудсмана Саше Јанковића, он је казао да је сарадња са и до сада била добра, посебно на нижем нивоу, са људима са којима је та институција комуницирала поводом притужби упућеним на рад државног органа.

Он је као проблем навео то што је доведена у питање сарадња са највишим државним органима.

"Институције до сада и сада изражавају пуну сарадњу са заштитником грађана. Оно што је проблем, што се појавило у последње време, то је питање сарадње највиших државних органа, руководилаца органа управе у односу према заштитнику грађана", рекао је Јанковић.

Он је додао да је план да се сарадња са неким министарствима унапреди, а успостави са оним органима са којима је дошло до застоја у сарадњи.

"Однос извршне власти према заштитнику грађана показује с једне стране степен поштовања закона и Устава, са друге стране има значајну детерминанту културе односа сарадње међу држ органима. Очекујем да ће сарадња тамо где је била добра бити настављена, тамо где није била довољна, или није била остваривана, да ће се хитно успоставити", рекао је Јанковић.

Говорећи о броју притужби које добија заштитник грађана, Јанковић је рекао да је тај број у порасту за око 20 одсто, да је у 2015. години било око 5.000 притужби, а у 2016. години 6.000 притужби, док је се неформални број обраћања заштитнику грађана креће око 15.000 или 16.000.

"Велики број притужби је усмерен на рад органа које заштитник грађана не може да контролише. Два су виђења те ситуације да грађани нису довољно информисани и да грађани у великом броју притужби где није надлежан заштитник наглашавају: 'Ви сте једина институција којој сматрамо да је умесно да јој се обратимо'", рекао је Јанковић.

panel flajer