a

Интервју дневном листу „Блиц“

Аутор: Жељка Јевтић

Омбудсман Саша Јанковић за “Блиц” говори о прислушкивању, да ли је могуће у Србији доказати да нема прислушкивања, као и који су разлози због којих се не може гарантовати без резерве да нема злоупотреба у раду служби. Јанковић између осталог каже и: “Па ми смо земља у којој је приватна фирма позајмљивала држави уређаје за пресретање комуникација и данас се у приватним рукама налази софистицирана опрема за пресретање комуникација”.

Омбудсман првенствено истиче да и у најбоље организованим државама никада не може бити апсолутне гаранције да тајне службе неће бити злоупотребљене, или злоупотребити посебне вештине и техничке капацитете које им стоје на располагању.

- Међутим, државе истински привржене владавини права и људским правима континуирано раде најмање три ствари: развијају што робусније механизме контроле, организују систем обавештајно-безбедносних и криминалистичких служби тако да буде отпоран на злоупотребу и међу припадницима тих служби стално јачају професионални етос заснован на поштовању слова и духа закона, те политичкој неутралности.
Када је реч о Србији ствари стоје другачије.

- Разлози због којих нико данас у Србији чак ни, уз неминовну малу резерву, не може гарантовати да нема злоупотреба у раду служби леже у томе што у последње време, уместо да јачају, овлашћења контролних органа који их у пракси заиста користе су на удару, а сами контролни органи бивају нападнути што их користе. Што на унапређењу система ништа није рађено од 2007. године када је донет Закон о основама уређења служби безбедности и што се за незаконит и нестручан рад, а посебно за отворено показивање политичких симпатија у службама пречесто напредује, а за показивање интегритета формално, а још чешће неформално – кажњава.

Јанковић подсећа на још један нерешени проблем.

 

- Повереник Родољуб Шабић и ја смо још пре три године дали 14 препорука управо ради бољих гаранција против злоупотреба овлашћења, људи и технике које службе поседују и те препоруке су јавно подржали министар унутрашњих послова, директор БИА и директор ВБА. Међутим, главне од њих до данас нису примењене. Једна од њих је и издвајање техничких и људских ресурса за пресретање комуникација у посебну агенцију, самосталну од тајних служби и полиције, која би била под посебном пажњом контролних органа.

И то међутим, није једини проблем.

- Данас бројне службе и полиција имају техничку могућност за пресретање комуникација, свако то ради на свој начин и свако може лоптицу да пребаци у туђе двориште, што се и дешава. Коначно, они који ван државних органа поседују и користе уређаје за пресретање комуникација раде то готово очигледно, без последица и ефикасног кривичног прогона. Па ми смо земља у којој је приватна фирма позајмљивала држави уређаје за пресретање комуникација и данас се у приватним рукама налази софистицирана опрема за пресретање комуникација! На крају, пошто се с времена на време у јавности појаве снимци које су неспорно начиниле тајне службе, немогуће је без скепсе поверовати у изјаве да и неке други снимци такође нису начињени и у јавност пласирани са званичног места.

Јанковић истиче да је једини исправан пут - цивилна контрола служби безбедности.

- Поверење у законит рад служби безбедности и других органа који имају могућност да тајно задиру у приватност грађана стиче се дуго, а руши за час. Уверавањима са врхова тих служби и органа да законито раде не може се веровати на реч, већ то мора, изнова и изнова да се потврђује на делу, верификује детаљним контролама и извештајима независних контролних органа и легитимише у јавности кроз стечено поверење, укључујући ту и поверење свих релевантних политичких актера. Србија је још далеко од тог циља, чак се у последње време одмиче од њега, а ваља се надати да ће нас актуелни инциденти вратити на пут истинске демократске цивилне контроле служби безбедности.

Активности Заштитника грађана у Дечјој недељи

Овогодишња Дечја недеља, која траје од 5. до 11. октобра, посвећена је остваривању и заштити права детета кроз подршку породици. Заштитник грађана обележиће Дечју недељу низом активности са децом, у циљу промоције и унапређења остваривања и заштите права детета. Заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић одржаће 5. октобра уводно излагање у Републиком заводу за социјалну заштиту у Београду на свечаности посвећеној отварању Дечје недеље.

Такође, од 5. до 9. октобра Гордана Стевановић са сарадницима и члановима Панела младих саветника одржаће трибине у десет основних и средњих школе у Београду, Новом Саду, Нишу, Краљеву и Суботици, информисати их о њиховим правима и упознати са прописаним обавезама државе у области права детета.