a

Захухтала таблоидизација медијског простора Србије крши људска права, урушава владавину права, девалвира борбу против корупције и лишава институције поверења, а за то нису криви таблоиди већ појединци унутар институција.

Громогласне најаве и хапшења, тиха пуштања, подаци из поверљивих докумената, милиони и беда, фотографије и монтаже, чињенице и подметања, медицински картони и банковни рачуни, свадбе и сахране мешају се у блатиште истине, полуистине и лажи у коме се више не зна ко је жртва, ко криминалац, шта је правда, а шта зло; шта је нагађање, шта подметање, а шта стварност.

У атмосфери у којој се „правда“ дели насловима, а не пресудама, сви су потенцијални, још неоткривени криминалци, силници и бестидници и, истовремено, свако може на дан или два да буде заоденут у плашт хероја пред усхићеном масом. Претпоставка невиности ишчезава, прописи и процедуре се повијају по диктату знаних и незнаних интереса; институције и службеници подређују се, уместо владавини права, потреби да се афера распали или угаси.

Грађани то све више посматрају као један огроман ријалити шоу, који је многима занимљив до мере да су спремни да га плате, али у себи све јаче осећају да им он краде прави живот.

За таблоидизацију, банализацију Србије нису криви таблоиди, већ појединци унутар институција који не знају, неће или не смеју да своје планове, политике, идеје и решења спроводе институционално, отворено и одговорно, већ свој циљ постижу из сенке нетранспарентног и правно и етички нерегулисаног медијског простора у Србији.

Таква појава није нова у нашој земљи, али је последњих месеци добила огромне размере. На штету грађана и друштва, па и центара моћи који се данас сматрају владарима таблоидне медијске сцене, верујући као и њихови претходници да ће баш они то остати заувек и да исто, отежало оружје, неће пре или касније ударити по њима самима.