a

Заштитник грађана  Саша Јанковић изјавио је данас Новинској агенцији Бета следеће:

Желео бих да верујем да се овакви напади више неће поновити. Али, ако их ипак буде, на било кога, очекујем да ће полиција и остали државни органи поступати брзо, делотворно и недвосмислено као што су то, можда по први пут када је у питању ЛГБТ популација, учинили у овом случају.

Надам се да ће Република Србија сваког дана постајати земља сигурнија за живот сваког грађанина, ЛГБТ или стрејт, домаћег и страног, и да због тих разлика нико неће бити мета било коме, али у овом моменту, на жалост, неки од нас су у опасности само зато што су другачији и зато смо дужни и као држава и као друштво пружити им посебну заштиту.

Оним грађанима који се питају зашто се истиче заштита ЛГБТ особа од насиља, шта је са осталима, желим да појасним да сви, без обзира на било коју нашу особину, имамо подједнако право на заштиту од насиља. И Лезбeјске Геј Бисексуалне и Трансродне особе су жртве свих облика насиља као и остали грађани, а на то додатно, или пре свега, постају жртве најбруталнијих напада, претњи, увреда и мржње само због свог сексуалног или родног идентитета. ЛГБТ особе су једина мањинска група којој се, када желе да скрене пажњу да постоје и да имају проблеме, прети физичком ликвидацијом . Због тога -  не да би били безбеднији, већ управо да би били подједнако безбедни, или небезбедни као и сви остали, морају да имају додатну заштиту државе и заједнице.
Верујем да ће то препознати многи функционери и многи грађани, без обзира на њихову личну орјентацију, и позивам их да ту солидарност покажу учешћем на предстојећем Прајду у Београду.

Још једном осуђујем свако насиље и желим брз и потпун опоравак посетиоцу Београда који је повређен.