a

ТВ Пинк, 30.03.2014: Покренут предистражни поступак против организације Наши

СПИКЕР: Тужилаштво за високотехнолошки криминал покренуло је предистражни поступак против организације „Наши“ због објављивања списка такозваних србомрзаца и издајника међу јавним личностима. Поступак је покренут због сумње да је извршено угрожавање сигурности као и расна и друга дискриминација. Из покрета „Наши“ одговарају да је њихов покрет предмет медијске хајке због спорног списка и најављују да ће о свему обавестити међународну јавност. Покрет „Наши“ подржали су радикали и Национални покрет „Образ“.

ДАРКО НИКОЛИЋ (РЕПОРТЕР): Глумци, режисери, писци, политички аналитичари, само су неки од 30 јавних личности чија су се имена нашла на листи Покрета „Наши“, прозвани као наводни србомрсци и издајници. Појединци чија се имена налазе на спорном списку цела ситуација подсећа на нека давно прошла времена када се због сличних ствари одлазило у затвор и логоре.

ДРАГОМИР АНЂЕЛКОВИЋ (аналитичар): До сада сам се више пута налазио на разним списковима где су ме оптуживали да сам националиста и русофил. Ето сад сам доживео да ме оптуже да сам србомрзац и издајник. Генерално мислим да су спискови бесмислица. Ако имате о некоме нешто да кажете радите то аргументовано, радите то на аналитички начин а не паушалним оценама.

БОРКА ПАВИЋЕВИЋ (Центар за културну деконтаминацију): Било би занимљиво да неко направи анализу, сад немамо времена за то, у којим моментима кад је неки преломни друштвени тренутак се јављају те листе. То је једна друштвена паралелна историја која је то врста притисака, и шта то, коју то функцију има, да ли има функцију да се појаве спасиоци или шта то сад значи у овом тренутку.

РЕПОРТЕР: Жеља Покрета „Наши“ је да јавности укажу на људе који наводно годинама према српском народу шире говор мржње и нетрпељивост највероватније ће одвести на оптуженичку клупу.

САША ЈАНКОВИЋ (заштитник права грађана): Могу да будем само изузетно задовољан што је Тужилаштво, Републичко тужилаштво покренуло по сопственој иницијативи правовремено одговарајући дакле, предкривични поступак зато што је тиме показало да се насиље не тиче само оних против којих је уперено већ свих нас.

РЕПОРТЕР: Многе политичке партије и друштвене организације осудиле су ширење мржње и нетолерантног понашања „Наших“, и позвали државу да узме у заштиту све оне који се налазе на списку. А заштиту ће тражити и из Покрета „Наши“, и то ни мање, ни више него од међународне заједнице због наводног политичког прогона и угрожавања безбедности уколико не дође до хитног процесуирања особа са њиховог списка. Спорна листа послата је на адресу амбасаде Русије у Београду од које се захтева са особама са списка забрани улазак у ту зeмљу.

Прва српска ТВ, 29.03.2014: Позив на линч активисткиња Жена у црном и списак

ВОДИТЕЉ: Тужилаштво за високотехнолошки криминал покренуло је предистражни поступак поводом позива на линч активисткиња „Жена у црном“ и против за сада непознатих лица која су на сајту десничарске организације „Наши“ објавили списак највећих србомрзаца међу јавним личностима. У међувремену ова организација тражи од руског амбасадора Чепуркиња да личности са списка, међу којима су уметници, интелектуалци, борци за људска права забрани улазак у Русију.

ВЕРАН МАТИЋ, (главни и одговорни уредник Б92): Ово је директно цртање мете свакоме од нас на леђима, а неки од нас имају већ мете. Дакле, ја сам под већ четири године, под полицијском заштитом управо због полицијске процене да ми је живот угрожен.

РЕПОРТЕР: Веран Матић један је од 30 јавних личности Србије које се по ко зна који пут налазе на списковима србомрзаца и издајника, коју објављује десничарска организација „Наши“. Од 90-их када је појам издајника постао популаран до данас, епилог оваквих демонстрација мржње сваки пут је исти. Поднесе се кривична пријава и нико не буде осуђен.

ВЕРАН МАТИЋ, (главни и одговорни уредник Б92): Ја у ствари у једном тренутку видим као највећу драму када је реч о овоме управо то што правосудне институције не раде, односно институције не раде.

РЕПОРТЕР: Уставни суд је пре две године одбио да забрани десничарске организације. Забрана би се изрекла онда када би претходно други државни органи спровели све могуће мере које не би биле делотворне.

САША ЈАНКОВИЋ, (заштитник грађана): Веома је тешко суштински спровести забрану. Промени организација име формално и ви морате да водите цео поступак. И, Уставни суд је тада веома опрезно, како то и доликује Уставном суду, поступао у случају забране, а ја сам тада врло отворено рекао забрана је стављање у фрижидер проблема, али не решавање проблема.

МИЛАН АНТОНИЈЕВИЋ, (Комитет за људска права Yуцом): Овде говоримо о казнама које могу бити и затворске. Мислим да то, то може бити једна, једна од порука државе да се за, за прогањање људи, за ширење насиља, за оно што може да изазове тешке последице мора, мора одговарати, да је немогуће остати некажњен.

РЕПОРТЕР: Тужбе су подигнуте. Политичари и државне институције су јавно осудили овај списак. Међутим, да се исти сценарио не би поновио крајње је време да се кривични законик примени. У њему јасно стоји да је расна и друга дискриминација кривично дело, и да онај ко га чини треба да се нађе на списку за затвор, и то од шест месеци до пет година.

РТС, 29.03.2014: Предистражни поступак поводом списка такозваних највећих србомрзаца међу јавним личностима

СПИКЕР: Тужилаштво за високо технолошки криминал покренуло је предистражни поступак против за сада непознатих лица поводом списка такозваних највећих србомрзаца међу јавним личностима који је објављен на сајту „Наши“ као и поводом изјаве на Фацебооку која се односи на удружење „Жена у црном“. Заштитнику грађана и читавом цивилном сектору у осуди су се придружиле и политичке странке.

РЕПОРТЕР: Позив на линч „жена у црном“ освануо је на необичном месту, Фацебоок профилу службеника полиције. Портпарол ПТЈ-а Радомир Попуча изазван најавом обележавања годишњице злочина над Албанцима, поручио је хулиганима из различитих навијачких група да уместо међусобно, обрачунају са припадницима тог удружења. Од изјаве свог припадника полиција се ограђује и најављује дисциплински поступак.

ВАЊА ВУКИЋ (државни секретар МУП-а Србије): МУП не стоји иза тога што је господин Почуча написао на свом, морам да нагласим личном профилу, иначе господин Почуча је ангажован у МУП-у на основу уговора о делу који му истиче средином априла, и наравно опет у договору са дирекцијом полиције, тај уговор му неће бити продужен и за наредни период.

РЕПОРТЕР: У међувремену организација „наши“ на својој званичној интернет страници објављује списак од 30 имена јавних личности које оптужују да су србомрсци и издајници. На списку су се нашли глумци, редитељи, писци, политички аналитичари и новинари. На то су оштро реаговали представници државних органа, појединци, организације. И заштитник грађана од надлежних захтева осуду и казну.

САША ЈАНКОВИЋ (заштитник грађана): У Србији није дозвољено позивати на линч другог, на насиље над другим, неки људи су очигледно помислили, да се Србија вратила у неко ружно време, дакле није увек таква Србија била, био је један период у нашој историји , када је било такво време и управо зато је сад моменат да им се јасно каже не.

РЕПОРТЕР: Осуде и позиви на линч „Жена у црном“ и списку који је направила организација „Наши“ придружиле су се и организације цивилног друштва. Сви траже да се заштите јавне личности и подсећају да су наши већ неколико пута правили сличне спискове и да то никада није кажњено.

Данас, 29.03.2014: ПОРТПАРОЛУ ПТЈ-А НЕЋЕ БИТИ ПРОДУЖЕН УГОВОР

Све учесталији позиви на линч и спискови „неподобних“, МУП осуђује коментаре Радомира Почуче

Трагом

Београд /// Министарство унутрашњих послова најоштрије осуђује коментаре портпарола Противтерористичке јединице (ПТЈ) МУП-а Радомира Почуче, који је на свом Фејсбук налогу позвао на линч организације Жене у црном. Он као портпарол ПТЈ ради по уговору на делу. Почетком априла уговор му истиче, и сигурно неће бити обновљен. За њега у МУП-у Србије нема места, каже за Данас Вања Вукић, државни секретар МУП-а.

Наш лист пренео је Фејсбук статус Радомира Почуче, у којем је на вест да Жене у црном обележавају 15 година од злочина над албанским цивилима на Косову, позвао навијаче да се са њима обрачунају.

„Мислим да ово не би требало да се одржи. Господо хулигани, Делије, Гробари, Радовци, Фирмаши, уместо да трошите песнице између себе, а велики сте родољуби удужите се, и ударите по ономе коме треба...“, написао је Почуча изнад вести о активностима организације Жене у црном.

Портпарол ПТЈ је обрисао спорни статус, али је зато написао нов, упућен нашем листу, који је потом, као и претходни, обрисао.

„Колико сам упознат са Уставом Србије, свако има право на сопствено мишљење и слободу говора. Ако није тако, онда влада једноумље, као у Немачкој 30-их, када је 99,99% те државе обожавало Хитлера. Но, да укажем „букачу“ који лови статусе који се не слажу са „ЕУ-ропском“ политиком, ја као личност која РАДИ као ПР ПТЈ, имам право на сопствено мишљење када НЕ РАДИМ, и једино ако испред Јединице изнесем мишљење – можете ми ставити соли на реп“, писало је у статусу.

Сташа Зајовић из Жена у црном каже за Данас да ће ова организација поднети кривичну пријаву против Радомира Почуче.

– То је једино што можемо да учинимо. Овакве изјаве су заиста забрињавајуће, посебно што долазе од државних службеника. Зато ту исту државу питамо: Када ће покренути дисциплински поступак и кривичну пријаву? Да ли су изјаве Почуче став појединца или јединице коју представља? На овом случају ће се показати да ли имамо правну државу, или њени представници то само декларативно тврде – истиче Зајовићева. Она додаје да се национално-милитантна политика и реторика из деведесетих поново враћа.

– Ово није први напад на Жене у црном. Међутим, претходни случајеви су увек били оцењивани као појединачни, случајни, иако су били алатка безбедносних структура – наглашава Зајовићева.

Заштитник грађана Саша Јанковић написао је на свом Твитер налогу да очекује од МУП-а да утврди аутентичност Фејсбук налога и иницира кривични и дисциплински поступак. Јанковић је упитао и шта ће једној полицијској јединици портпарол.

Почучине претње најоштрије је осудила и повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић, која је затражила хитну реакцију надлежних органа.

Наше новине, 29.03.2014: ПОРТПАРОЛ У МУП-У БЕЗ ПОСЛА ЗБОГ ПРЕТЊИ ‘ЖЕНАМА У ЦРНОМ’

Портпарол Противтерористичке јединице МУП Радомир Почуча биће склоњен са тог места након што је на свом Фејсбук налогу позвао навијачке групе да се обрачунају са припадницама НВО „Жене у црном“.

Почуча је на Фејсбуку заправо коментарисао вест да „Жене у црном“ на Тргу републике одржавају скуп којим обележавају 15 година од злочина над албанским цивилима на Косову.

- Мислим да ово не би требало да се одржи. Господо хулигани, „Делије“, „Гробари“, „радовци“, „фирмаши“, уместо да трошите песнице између себе, а велики сте родољуби - удружите се - поделите по пи*ки ономе коме треба да се да по пи*ки - написао је Почуча, иначе дугогодишњи новинар ТВ Пинк, који се након 20 година вратио у МУП као портпарол Противтерористичке јединице.

Не бежи од одговорности

Порука на Фејсбуку је нешто касније уклоњена, а Почуча је за Наше новине потврдио да је он њен аутор, као и да му је посао због овог коментара под знаком питања.

- Све је надувано, али ја никада не бежим од своје одговорности јер сам зрео човек. То што сам написао је моје лично мишљење, а уколико се то види као један од већих проблема у држави, онда то сматрам борбом против магле. Ако Соња Бисерко није проглашена персоном нон грата у Србији, не знам зашто бих ја то био. Одређена ми је пресуда без суђења за један коментар који сам написао у шали, без икаквог позива на линч, како је то малициозно представљено у медијима - рекао је Почуча.

С друге стране, НВО „Жене у црном“ најавила је да ће покренути судски поступак против Почуче. Сташа Зајовић, координаторка ове организације, навела је да ће покренути више акција како би овакве претње и позиви на линч били санкционисани.

Вања Вукић:

Најоштрија осуда

- Акције ћемо покренути на нивоу кривичних пријава, али и преко контаката са представницима међународне заједнице и међународних мрежа за људска права.

Неопходно је извршити притисак на институције како би се онемогућили и спречили овакви напади. Ми смо врло цењене у свету и добитнице многих награда за мир и нико нема права на овакве испаде - оценила је Сташа Зајовић.

Вања Вукић, државни секретар у МУП-у, најоштрије је осудио поступак портпарола и додао да Почучи уговор о делу истиче у априлу и да највероватније неће бити продужен.

- Почуча је свој став изнео на приватном Фејсбук профилу, али МУП најоштрије осуђује његов поступак - изјавио је Вукић.

Јанковић: И кривично и дисциплински

Поводом овог случаја огласио се и заштитник грађана Саша Јанковић.

- Очекујем да ће МУП утврдити аутентичност тог Фејсбук налога. И ако је заиста реч о њиховом припаднику и ако је заиста написао то што је написао, очекујем да ће без одлагања покренути кривични и дисциплински поступак - рекао је Јанковић.

Курир, 29.03.2014: ПОРТПАРОЛ ПТЈ ПОЗВАО ХУЛИГАНЕ ДА ЛИНЧУЈУ ЖЕНЕ!

срамота скандал Радомира Почуче

МУП осудио поступак Почуче, који је на Фејсбуку позвао навијаче да нападну Жене у црном, следи му отказ

БЕОГРАД - Непримерено понашање!

Радомир Почуча, портпарол Противтерористичке јединице МУП Србије, највероватније ће добити отказ због тога што је на свом Фејсбук профилу позвао хулигане да линчују припаднице невладине организације Жене у црном!

Удаљен с посла

Уз вест да Жене у црном обележавају 15 година од злочина над албанским цивилима на Косову, Почуча је написао да обележавање злочина не би требало да се одржи.

- Господо хулигани, Делије, Гробари, радовци, фирмаши, уместо да трошите песнице између себе, а велики сте родољуби, удружите се и поделите по пи. ки ономе коме треба да се подели по пи. ки - написао је он.

МУП је најоштрије осудио поступак портпарола ПТЈ.

- Почуча је свој став изнео на приватном Фејсбук профилу, али министарство најоштрије осуђује његов поступак. Његов уговор о делу истиче у априлу и он највероватније неће бити продужен - рекао је Вања Вукић, државни секретар у том министарству.

Од Почучиног у најмању руку непримереног коментара оградила се и команда ПТЈ, као и њени припадници. Против њега је одмах покренут дисциплински поступак и он је удаљен с посла до окончања поступка.

- Ни ми не можемо да верујемо да је урадио нешто тако и сви га осуђујемо због тога. Јасно је да ће за то морати да сноси последице. Тиме је нарушио тешко грађени углед јединице која је позната по извршењу најтежих задатака у борби против криминала и тероризма - наводи наш саговорник близак тој јединици.

Подносе кривичне пријаве

Сташа Зајовић, координаторка Жена у црном, рекла је да ће поднети кривичне пријаве и да ће контактирати с представницима међународих мрежа за људска права.

Реаговао је и Саша Јанковић, заштитник грађана.

Очекујем да ће МУП утврдити аутентичност тог Фејсбук налога. Ако се испостави да је заиста реч о њиховом припаднику и да је он то написао, биће покренут кривични и дисциплински поступак - рекао је Јанковић.

Дневник, 29.03.2014: СКАНДАЛ ЗБОГ СПИСКА И ПОЗИВА НА ЛИНЧ ОСУДА КОЈА ЈЕ УЈЕДИНИЛА ГРАЂАНСКУ СРБИЈУ

Покрет „Наши” и портпарол у МУП-у Радомир Почуча успели су да у једном дану уједине грађанске покрете, поједине странке, али и велики део грађана у отпору говору мржње и „фашистичким покушајима” обрачунавања с неистомишљеницима.

Наиме, готово истовремено на друштвеним мрежама појавио се списак, не први пут, којим су „Наши” означили „србомрсце” с којима се треба обрачунати, а то је исто на свом „Фејсбук” профилу покушао да започне портпарол Противтерористичке јединице МУП-а Радомир Почуча, позивајући на линч „Жена у црном” јер су најавиле обележавање годишњице страдања Албанаца на Косову.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић и организације цивилног друштва најоштрије су осудили те покушаје, затраживши да надлежни органи одмах реагују. Државни секретар у МУП-у Вања Вукић је Почучин поступак осудио и најавио да му вероватно неће бити продужен уговор о ангажману на месту портпарола.

Професор кривичног права Божидар Бановић тврди да се у оба случаја може говорити о кривичном делу угрожавања сигурности, за које је предвиђена казна затвора од осам месеци до пет година. И док се Бановић пита како је могуће да „Наши” и даље постоје јер ова им акција није прва, Невена Петрушић позиве на линч и спискове неподобних сматра скандалозним.

– Отвореним претњама, позивима на насиље и говору мржње треба хитно и одлучно стати на пут – рекла је Невена Петрушић.

Њеној осуди придружиле су се и организације цивилног друштва, Кућа људских права, као и медијска удружења, странке – ЛДП и ЛСВ, а „Жене у црном” најавиле су судски поступак против Почуче, али и шире акције.

Коментаришући ове инциденте, криминолог Добривоје Радовановић је рекао да су у оба случаја затајили сви – од породице до Тужилаштва и суда, али и они који су регистровали такву организацију, „који су омогућили да постоји та организација и који сада не могу да нађу начина да је укину”.

Занимљиво је и запажање заштитника грађана Саше Јанковића, који је, осудивши оба поступка, скренуо пажњу на један, како је навео, мање битан, али не и небитан детаљ, а то је: шта ће једној полицијској јединици уопште пи-ар, ако су вести тачне.

Почуча је путем свог „Фејсбук” профила 25. марта позвао навијаче „Црвене звезде”, „Партизана”, „Рада” и „Војводине” да „не троше песнице између себе”, већ да се удруже и претуку „Жене у црном” које су на Тргу републике у Београду раније обележиле 15 година од злочина над албанским цивилима на Косову. „Наши” су, такође путем друштвених мрежа, поставили нови списак неподобних и „србомрзаца”, на којем су се нашле многе познате јавне личности попут Мирјане Карановић, Горана Марковића, Светислава Басаре, Верана Матића, Наташе Кандић, Биљане Србљановић, Горчина Стојановића, Латинке Перовић, Борке Павићевић, Бранка Радуна, Владимира Арсенијевића, Ивана Вејводе, Срђе Поповића...

Слободна Европа, 29.03.2014: У Србији нови позиви на линч

СПИКЕР: У Србији нови позиви на линч и насиље против активиста невладиног сектора и спискови неподобних јавних личности које објављују ултрадесничарске организације. Овога пута, додатно забрињава чињеница што је позив хулиганима да прекину насилно недавни скуп невладине организације Жене у црном послао портпарол једне јединице МУП-а Србије.

Док у том министарству обећавају кажњавање одговорних, невладин сектор не крије забринутост, најављујући подношење кривичне пријаве. Позиви на линч и насиље према припадницима цивилног сектора и антиратним активистима у Србији добили су нову димензију, јавним иступом портпарола Противтерористичке јединице полиције Радомира Почуче који је хулигане, путем друштвених мрежа, позвао да насилно спрече комеморативни скуп Жена у црном којим су недавно на Тргу Републике у Београду обележиле петнаестогодишњицу злочина војних и полицијских снага над Албанцима на Косову. Полицијски службеник Почуча је, реагујући на медијске најаве о перформансу активисткиња и активиста те невладине организације, са свог Фејсбук профила од хулигана, чланова неколико навијачких група, користећи се вулгарностима, затражио да удруже снаге против чланова тог мировног покрета. Ставови које је јавно изнео овај некадашњи новинар овдашње телевизије Пинк, и не тако давно модератор митинга СРС-а Војислава Шешеља (коме се због ратних злочина суди у Хагу), позивајући хулигане на обрачун са мировним активистима, наишли су на оштре осуде у Министарству унутрашњих послова. Државни секретар у МУП-у Вања Вукић каже за РСЕ да ће надлежни испитати његову одговорност, док му уговор о делу на основу кога је запослен у министарству ускоро истиче и највероватније неће бити продужен.

ВАЊА ВУКИЋ (државни секретар у МУП-у): Наравно да је опасно. Још једном понављам да се ради о његовом приватном Фејсбук налогу, да то апсолутно није став МУП-а. Још једном понављам да МУП најоштрије осуђује такве изјаве и у складу са

тим господин Почуча ће бити и санкционисан.

СПИКЕР: Поменути комеморативни скуп, којим су Жене у црном у среду реконструисале злочине почињене на Косову, протекао је без инцидената – уз уобичајено полицијско обезбеђење које прати све њихове догађаје оваквог типа. Међутим, овакви позиви на насиље и линч, упозорава представница ове невладине организације Сташа Зајовић, указују на то да Србија још није раскрстила са обрачунима против дела друштва које мисли другачије. Посебно је забрињава чињеница што је овога пута позив на насиље

екстремистима стигао из саме полиције.

СТАША ЗАЈОВИЋ (представница Жена у црном): Не постоји политичка воља да се заиста направи један добар заокрет, са једном политиком која је демонизовала, стигматизовала и позивала на линч другачије мислећих и која се на један начин обраћа спољњим факторима, а у пракси се потврђује да на унутрашњем плану има намеру да води и води сасвим другачију политику. Заправо са тог вербалног нивоа сада може да пређе, и то са највишег институционалног нивоа, што је посебно забрињавајуће.

СПИКЕР: Поводом овог инцидента на друштвеним мрежама огласио се заштитник грађана Саша Јанковић који је затражио покретање дисциплинског и кривичног поступка, истовремено се јавно упитавши зашто је једној полицијској јединици потребан портпарол.

Такође одговорност траже и представници невладиних организација, међу којима и Комитет правника за људска права, чији представник Милан Антонијевић најављује подношење кривичне пријаве због изазивања дисркиминације.

МИЛАН АНТОНИЈЕВИЋ (Комитет правника за људска права): Ми ћемо знати какво је ово друштво и у каквој држави живимо у оном тренутку када се види каква ће бити реакција надлежних органа на кривичну пријаву коју ћемо поднети. Сматрамо да је ово изузетно озбијан инцидент, да неко са овакве позиције допусти себи да позива оне за које знамо да су спремни и способни да учине нека кривична дела, да се обрачунавају са онима који штите људска права.

СПИКЕР: У истом дану када је путем медија и друштвених мрежа прострујила вест о позиву на обрачун са невладиним мировним активистима, у овдашњој јавности освануо је још један у низу спискова ултрадесничара, овога пута организације “Наши” у коме су 30 јавних личности, међу којима су глумци, драматурзи, новинари и невладини активисти, означени као србомрсцима и издајницима због

промовисања права мањина и критиковања недоследности и екстремизма у друштву. Међу њима је и прослављени редитељ Горан Марковић, који нам је тим поводом помало иронично рекао да је почаствован тиме што се нашао на таквом списку еминентних људи.

ГОРАН МАРКОВИЋ (редитељ): Није први пут, већ неколико пута сам се налазио на сличним списковима које припремају разноразни безначајни људи. Занимљиво је да сви ти људи који праве те спискове заправо су људи који немају никакав идентитет, ништа не представљају. Него једноставно покушавају тиме што ће некоме залепе етикету да је издајник, било шта ураде сами са собом. Ја не могу ништа друго да радим, него да радим свој посао и да верујем да то што радим има неки смисао, да то што некад критикујем свој народ претставља доказ да га волим и да сам патриота.

СПИКЕР: Објављивање овог списка изазвало је оштре реакције Независног удружења новинара Србије и поверенице за заштиту равноправности Невене Петрушић који су од државе затражили заштиту оних који су тиме жигосани.

ТВ Б92, 28.03.2014: Жене у црном тужиће Радомира Почучу

МУП најоштрије осуђује поступак портпарола Противтерористичке јединице МУП-а Радомира Почуче, који на Фејсбуку позива на линч Жена у црном, изјавио Вања Вукић. Државни секретар тог

Министарства је рекао да Почучи уговор о делу истиче у априлу и да највероватније неће бити продужен. "Почуча је свој став изнео на приватном Фејсбук профилу, али Министарство најоштрије осуђује његов поступак", казао је Вукић. Почуча је на свом профилу на Фејсбуку на вест да "Жене у црном" обележавају 15 година од злочина над албанским цивилима на Косову, позвао навијаче да се обрачунају са тим мировним покретом. он је на свом Фејсбук профилу на вест да Жене у црном обележавају 15 година од злочина над албанским цивилима на Косову, позвао навијаче да се обрачунају са Женама у црном. "Мислим да ово не би требало да се одржи.

Господо хулигани, Делије, Гробари, радовци, Фирмаши, уместо да трошите песнице између себе , а велики сте родољуби удужите се", написао је Почуча и наставио позив на линч у вулгарном тону.

Невладина организација "Жене у црном" саопштила је да ће покренути судски поступак против портпарола Противтерористичке јединице Министарства унутрашњих послова, који је на друштвеној мрежи Фејсбук позвао на линч те организације. Покретање поступка против Радомир Почуче очекује и заштитник грађана Саша Јанковић. Иначе, Почуча је био дугогодишњи новинар ТВ Пинк да би се након 20 година вратио у МУП као Портпарол противтерористичке јединице на одређено време.

РТС, 28.03.2014: Стоп насиљу

РЕПОРТЕРКА: Тим заштитника грађана боравио је у Новом пазару, како би проверио колико институције сарађују у спречавању насиља над женама и у породици. Да подсетимо, у том граду тај вид насиља је у порасту. Женама и члановима породице неопходна је подршка да пријаве насиље, како би починилац био кажњен, кажу у надлежним институцијама.

Радио Студио Б, 28.03: Осуде због позива на линч Жена у црном и списка

СПИКЕР: Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић, организације цивилног друштва, као и заштитник грађана Саша Јанковић најоштрије су осудили објављивање списка са именима људи које је организација СНП Наши означила као србомрсце, као и позиве на линч “Жена у црном” који су објављени на ФБ страници портпарола противтерористичке јединице МУП-а Србије, Радомира

Почуче. Повереница је затражила хитну реакцију надлежних органа и у саопштењу достављеном медијима оценила да је скандалозно да се у Србији и даље појављују такви спискови. Удружење грађана СНП Наши објавило је данас на свом сајту списак

30 јавних личности Србије које су оптужили да су србомрсци и издајници, а међу њима су се нашли и глумци Мирјана Карановић, Никола Ђуричко, режисер Горан Марковић, књижевник Светислав Басара. Такође портпарол противтерористичке јединице Србије, Радомир Почуча преко свог ФБ профила 25. марта позвао је навијаче Црвене звезде, Партизана, Рада и Војводине да не троше песнице између себе већ да се удруже и претуку “Жене у црном” које су на Тргу републике у Београду обележиле 15 година од злочина над албанским цивилима на Косову.

РТС,  28.03.2014: Једногласна осуда Почуче и Покрета "Наши"

СПИКЕР : Некако смо већ навикли да спискове такозваних србомрзаца, страних плаћеника и шпијуна, повремено објављују углавном исти покрети и организације. Један такав списак покрета Наши, али и изјава портпарола Противтерористичке једине МУП - а Радомира Почуче, данас су ујединили цивилни сектор. Сагласни су, Почуча и СНП Наши починили су кривично дело угрожавања сигурности и надлежни морају да реагују.

РЕПОРТЕР : Позив на линч Жена у црном, освануо је на необичном месту, фејсбук профилу службеника полиције. Портпарол Противтерористичке јединице Радомир Почуча, изазван најавом обележавања годишњица злочина над Албанцима, Почуча је поручио хулиганима из различитих навијачких група да се, уместо међусобно, обрачунају са припадницама тог удружења.

ВАЊА ВУКИЋ, (државни секретар МУП-а Србије) : Господин Почуча је своју изјаву ставио на приватан Фејсбук налог и да се МУП и Дирекција полиције ограђују таквог чина. Почуча је у МУП-у ангажован на уговор о делу који му истиче у априлу и највероватније, односно у договору са Дирекцијом полиције, тај уговор му неће бити продужен. У међувремену он је дао изјаву пред дисциплинским старешином који ће покренути поступак против њега.

РЕПОРТЕР : У међувремену, организација СНП "Наши" на својој званичној интернет страници објављује списак од 30 имена јавних личности које оптужују да су србомрсци и издајници. На списку су се нашли глумци, редитељи, писци, политички аналитичари, новинари. На то су оштро реаговали представници државних органа, појединци, организације. Повереница за равноправност Невена Петрушић тражи заштиту права грађана и позива надлежне да не дозволе да се овакве ствари понове.

НЕВЕНА ПЕТРУШИЋ, (повереница за заштиту равноправности) : Скандалозно је да се у Србији и даље појављују такви спискови и скандалозно је да овакве коментаре чујемо кад је реч о онима који користе своје право да изразе своје мишљење. Ово је заправо једна отворена претња, позив на насиље, позив на линч.

РЕПОРТЕР : И заштитник грађана Саша Јанковић од надлежних захтева и осуду и казну.

САША ЈАНКОВИЋ, (заштитник грађана) : У Србији није дозвољено позивати на линч и на насиље. Неки људи су очигледно помислили да се Србија вратила у неко ружно време, није Србија увек таква била, био је то један период у нашој историји, и зато је сада време да им се каже - не.

РЕПОРТЕР : Осуди позива на линч "Жена у црном" и списку који је направила организација СНП "Наши" придружиле су се и организације цивилног друштва. Сви траже да се заштите јавне личности и подсећају да су Наши већ неколико пута правили сличне спискове и да то никада није кажњено.