a

Из гостовања Саше Јанковића у Дневнику РТС-а

Решење проблема насиља неће стићи ни из ЕУ, нити Русије, већ то морамо сами, рекао заштитник грађана Саша Јанковић. Каже да свако треба да ради свој посао и преузме одговорност, и оцењује да су институције изгубиле ауторитет и значај. Ситуација се неће променити преко ноћи, али би било добро да почне да се мења већ ноћас, истакао омбудсман.

Заштитник грађана Саша Јанковић каже да је држава одавно требало да заузме другачији став према насиљу, и да решење тог проблема види у томе да свако почне да ради свој посао професионално и етично.

"Сигуран сам да нам решење ове ситуације неће доћи ни из Европске уније, ни из Русије, већ ћемо то морати ми сами. И то не новим законима, декларацијама, стратегијама, већ коначно да свако почне да ради свој посао и да одговара за резултате свог рада и ситуација ће се мењати", рекао је Јанковић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Коментаришући протест Нишлија због убиства 22-годишњег Вука Стоиљковића, омбудсман каже да је то сасвим разуман и примерен начин изражавања незадовољства и да не треба чекати да дође до заоштравања.

Према његовим речима, грађани Ниша су на тај начин поручили властима да нису задовољни  како се њихова безбедност штити.

"Одавно је прошао воз да се држава другачије определи према насилницима и ефикасније спроводи борбу против њих", навео је заштитник грађана.

"Насиље смо дуго гајили и гледали на то готово као на нешто нормално. Насилнике и криминалце смо називали жестоким, опасним момцима. Нама је причано о недавној ратној прошлости и све то носи свој данак. Али то не значи да идућих тридесет година треба да трпимо последице", подвукао је Јанковић.

Према његовој оцени, институције су у међувремену изгубиле ауторитет и значај.

"Ефикасност институција је дошла под знак питања, полицајац каже: 'Зашто бих ја радио свој посао и изложио се освети криминалаца, кад ће суд да га пусти'. Тужилац каже: 'Полиција није довољно радила, зашто да покрећем поступак, ако неће успети, па ће ми се то видити као минус.' Судија каже: 'Нису ми обезбедили довољно доказа, ја немам више обавезу да сам тражим'", испричао је Јанковић.

Омбудсман је оценио да су поједине навијачке групе боље организоване него неке јединице оружаних снага.

На питање да ли би се нешто променило ако би моћни појединци лично упутили апел против насиља, Јанковић је рекао да су поједини то већ урадили, али да је очигледно да то није довољно.

"Можда би било добро да наши политичари мало мање посвећују пажњу својој сопственој безбедности, да умање своје колоне и пратњу, коју готово свако има и њоме показује своју моћ, а да се мало више пажње посвети хуманој безбедности - безбедности грађана на улицама и безбедности деце у школама", рекао је Јанковић.

Коментаришући предлог Координационог тела за борбу против насиља у школама у Новом Саду да се у школама закључавају врата и капија током наставе, Јанковић је рекао да је то можда само тренутно позитивно.

"Да ли је наш циљ да фине, поштене, нормално понашаћује грађане затворимо и чувамо у кавезу, а да споља буде џунгла, или оне који се не понашају у складу са нормама цивилизованог друштва ставимо у ограничено поље деловања", упитао је заштитник грађана.

"Неће се ситуација променити преко ноћи, али би било добро да почне да се мења колико већ ноћас", закључио је Јанковић.