a

Новинарка из Ирске намерава да раздрма европску бирократију. Емили О’Рајли преузима данас (1.10.) функцију заштитнице права грађана ЕУ и намерава да привуче пажњу на своју функцију и проблеме којима ће се бавити.

Емили О'Рајли, Ирци зову „Плава амбиција“ или „Војвоткиња“, преносе новине „Сандеј бизнис пост“. Та новинарка је већ била позната као критичар власти у сопственој земљи; 2003. се изборила за место заштитнице права грађана Ирске. Сада жели да уведе промене и у Брисел. Још пре него што је ступила на дужност, изјавила је да функција европског заступника за људска права мора да буде „упадљивија и моћнија“. Она је прва жена на тој функцији и намерава да се оштрије укључи у сукобе између грађана и неспособних институција.

„Комуникација је важан део мог живота. Била сам новинарка 20 година, од тога сам 13 година извештавала о политици. Имам петоро деце и сва су активно укључена у друштвене мреже. Зато се донекле разумем и у нове медије“, каже Емили О'Рајли.

Време за промене

Сваки грађанин Европске уније има право да се бесплатно обрати свом заступнику и то на било ком од 24 званична језика. Емили О'Рајли верује да је дорасла својим новим задужењима:

„Не бих ни преузела овај посао да не мислим да могу да променим ствари. Већ сам променила ситуацију у својој земљи, побољшала сам стандарде за бирократију, побољшала сам живот обичних људи, бар се надам да је тако. То желим да поновим и овде, на вишем нивоу.“ Ипак, то неће урадити сама. Заступник права грађана Европске уније мора да се ослони на сличне заступнике у самим државама-чланицама.

Европске установе чувају своје тајне

Решавање многих жалби које доспевају до европског заступника, није у његовој надлежности. За жалбе против локалних градоначелника, влада појединих земаља или локалних институција задужених за финансије, одговорни су заступници права грађана појединих држава, објашњава досадашњи заступник Никифорос Дијамандурос, који је на функцији провео десет година.

Никифорос Дијамандурос, одлазећи заступник

На радни сто тог професора политичких наука сваке године стизало је 2.500 до 3.000 жалби. „Разлог за највећи део њих јесте недостатак транспарентности у администрацији Европске уније. Око једне четвртине свих жалби бавило се тим проблемом“, наводи Дијамандурос. На пример, у последњем случају пре његовог одласка у пензију, натерао је једну институцији која контролише телекомуникације у Европској унији да наведе разлоге због којих није запослила једног радника. „Администрација и даље чува превише тајни“, тврди одлазећи заступник за људска права ЕУ.

Све више адреса за жалбе у ЕУ

Када је та функција пре двадесет година уведена, заступник се ослањао само на сопствене снаге. Сада у тој канцеларији ради око 70 људи. Годишња плата Емили О'Рајли биће 240.000 евра, што је мање него што зарађује Европски комесар, али, на пример, више од немачке канцеларке. То заступништво у Бриселу није усамљено у борби за права грађана. Помаже им и орган Европске комисије „Солвит“ чији циљ је да убрза административну процедуру и комуникацију између људи који имају притужбе и државних власти.

Ту је још и телефонски портал „Еуропа директ“ који даје објашњења о процедурама и надлежностима у Европској унији. Поред тога, Европски парламент има и посебан одбор за петиције грађана. Дакле, становници Европске уније имају коме да се пожале.

Људе треба саслушати

Међутим, тек једна петина жалби доведе до судског поступка. Остатак се одбија или преусмерава ка другим надлежним институцијама. То је за нову заступницу велики изазов: „Мислим да је за многе људе заступник последњи излаз. Они су већ покушали да се изборе са свим нивоима бирократије и сада им је потребан какав-такав одговор. Европски заступник је дужан да им помогне, чак и ако то можда не може да учини директно. Али можда може да посредује код надлежних, и да саслуша проблем. Људи воле када их саслушају“, каже Емили О'Рајли.

Пре полагања заклетве пред Европским судом у Луксембургу, нова заступница за права грађана навела је своје циљеве за наредну годину. Она сматра да је неопходно ојачати поверење у Европску унију, пред изборе за Европски парламент у мају. „Година 2014. биће одлучујућа за Европу и будућност Европске уније. Као заступница, желим да премостим понор између грађана и европских институција.“

Како избор Емили О'Рајли види Европска комисија, коју често критикују због неефикасности? Марош Шевчович који је тренутно задужен за администрацију у Комисији каже да нова заступница није противник, већ поуздан партнер: „Европска комисија ће се трудити да проблеме регулише кроз договоре, компромисе и посредовање. Морамо да заједнички пошаљемо поруку у Европској унији, да озбиљно схватамо бриге људи и да ћемо покушати све да пронађемо конкретна решења“, изјавио је Шевчович у Стразбуру.

 Извор: Дојче веле