a

Дневни лист "Данас", 1.октобар 2013. године

Држава није смела да забрани Параду

- Не може држава тек тако да забрани некоме да оствари своје Уставом гарантовано право зато што му други прети насиљем и да ту забрану назива оправданом, каже за Данас заштитник права грађана Саша Јанковић, одговарајући на питање да ли је забрана одржавања овогодишње Параде поноса била оправдана или то представља капитулацију државе пред хулиганима.

Јанковић додаје да се после неких изјава са врха власти непосредно пред Прајд, пре може причати о насиљу као оправдању за одлуку, за коју истраживања показују да је већина прижељкује, него о оправданој одлуци.

- Зато сам рекао да је одлука о забрани Прајда била „искрена“ - она тачно одражава став оних који су је донели и који они имају о људским правима - „штитићемо их, али само ако нам се свиђају и ако нам то не прави проблеме у бирачком телу“.

У којој мери ће се забрана негативно одразити да углед Србије и на извештај Европске комисије о људским правима?

- Не бавим се тиме, то ће нам Европска комисија тачно сама рећи. Брине ме колико ће повлађивање насиљу и популизму убити оптимизам код људи који се још нису препустили опортунизму.

Да ли је била добра одлука организатора Параде поноса да организују поноћни Прајд?

- Не бих то назвао Прајдом, већ пркосним протестом због неодржавања Прајда. Тај протест је имао добар први ефекат. Али тај скуп није Прајд, већ управо доказ да се права ЛГБТ грађана не могу остваривати јавно, на уобичајен начин, већ само на препад, методама београдских илегалаца из Другог светског рата.

Да је било Параде, да ли бисте учествовали и да ли ћете учествовати наредне године, ако је буде?

- Бих, то сам и најавио сваком ко ме питао. ЛГБТ особе и ЛГТБ заједница нису једини чија права се крше, али су једина рањива група којој се прети насиљем, чак физичким уништењем ако пожеле да се мирно окупе у јавности.

Све док је тако, место заштитника грађана је на Прајду