a

Интервју заштитника грађана Саше Јанковића у дневном листу "Блиц", 04. јул 2013. године

ОБРАДОВИЋ УРУШАВА ПОВЕРЕЊЕ У ДРЖАВУ

Ситуације попут ове која је настала након проваљивања тестова за малу матуру, а пре свега негирање било какве одговорности за то у Министарству просвете, према речима заштитника грађана Саше Јанковића, подривају поверење грађана у све институције државе, не само у Владу.

Министарство просвете је због неодлучне реакције потрошило све време у коме је пропуст до почетка распуста могло да исправи без других штетних последица, изузев додатних трошкова, каже Јанковић у интервјуу за „Блиц“.

Заштитник грађана истиче да је зато тражио да Обрадовић прихвати одговорност за неуспешно спроведено тестирање знања од кога, по слову закона, мора да зависи редослед на конкурсу за наставак школовања хиљада ученика.

Требало је сачувати тајност тестова и имати резервни план који гарантује успех и по цену већих трошкова, а ако ништа од тога не успе, прихватити одговорност за неуспех. Одговорност је на почетку могла да се покаже искреним извињењем ученицима и родитељима и сменом непосредно одговорних за организовање теста, укључујући и помоћника министра који је председавао Републичком комисијом за спровођење завршног испита. Коначан исход још не знамо, али свакоме је јасно да овакве ситуације подривају поверење грађана у све институције њихове државе, не само Владу - каже Јанковић.

Какву поруку власт шаље грађанима, а пре свега деци, у погледу поштовања њихових права?

Порука да вредновање њиховог рада, уважавање знања и поштовање најбољих интереса деце може да зависи само од савести радника у штампарији није добра и због тога је нико и не прихвата.

Зато се надам да је код већине учвршћен став да није довољно само веровати у праве вредности, већ да се за њих треба борити.

Да ли сте добили одговор о неопходности увођења електронских здравствених књижица?

Из Републичког фонда здравственог осигурања су на првом састанку пре седам дана обећали министарки здравља и мени да ће за идући припремити уверљиве аргументе за своју одлуку.

Ми ћемо их свакако поделити са јавношћу. Колико државни органи усвајају ваше препоруке и уводе их у праксу или вам се исти случајеви јављају више пута?

Стање се у већини области мења на боље, али много спорије него што грађани с правом очекују, а понегде има и погоршања. Утицај контролних институција више никако није занемарљив, али је још далеко од користи коју може да пружи грађанима ако сви органи власти, без изузетка, прихвате контролу као шансу да унапреде свој рад, а не игру мачке и миша у којој је ловац миш, мањи и слабији.

Месец притвора без одлуке суда

Који је случај кршења права грађана за вас био најневероватнији?

- Када сам у притвору затекао човека који је тамо био месец дана без одлуке суда.