Izmenama Zakona o vanparničnom postupku u delu koji se odnosi na upis činjenice rođenja omogućeno je licima koja u upravnom postupku nisu upisana u matičnu knjigu zbog toga što nemaju dokaze o ličnom identitetu, da ovo pravo, na efikasan način u razumnom roku ostvare pred nadležnim sudom. Zaštitnik građana koji je inicirao ove izmene Zakona, kao i izmene drugih zakona (Zakon o prebivalištu i boravištu, Zakon o ličnoj karti) koji su osnova za ostvarivanje ljudskih i građanskih prava „pravno nevidljivih“ lica, u saradnji sa Ministarstvom pravde i državne uprave i Visokim komesarijatom za izbeglice UN i Pravosudnom akademijom nastavio je sa obukama za sudije i u 2014. godini. Obuke su do sada održane u Novom Sadu i Kragujevcu.

Zamenik zaštitnika građana Robert Sepi u obraćanju sudijama istakao je da se znatno smanjio broj pritužbi koje se odnosi na probleme „pravno nevidljivih“ lica prilikom upisa u matične knjige rođenih, što je još jedan pokazatelj da utvrđivanje činjenice rođenja u vanparničnom postupku daje rezultate.

 

Najveći problemi sa kojima se Romi suočavaju su obrazovanje i zdravstvena zaštita, istaknuto je danas na konferenciji za medije Zaštitnika građana organizovanoj povodom Svetskog dana Roma, na kojoj su predstavljeni zaključci iz "Izveštaja o sprovođenju Strategije za unapređenje položaja Roma sa preporukama".

Opširnije...

 
U želji da podstaknemo veće učešće dece u ostvarivanju, poštovanju i zaštiti ljudskih prava, Zaštitnik građana Republike Srbije raspisuje nagradni konkurs za najbolje likovne radove na temu ljudskih prava osoba sa invaliditetom, pripadnika nacionalnih manjina, kao i ravnopravnosti žena i muškaraca.

Cilj konkursa je da se iz ugla dece predstavi:

- položaj u društvu osoba sa invaliditetom, pripadnika nacionalnih manjina, kao i (ne)ravnopravnost žena i muškaraca (devojčica i dečaka);

- ideje i predlozi za unapređenje njihovog položaja i ostvarivanje prava.

Na konkursu mogu učestvovati učenice i učenici od V do VIII razreda iz: Sombora, Vršca, Požarevca, Bačke Palanke, Jagodine, Valjeva, Čačka, Užica, Kragujevca, Zaječara, Bora, Prijepolja, Novog Pazara, Leskovca i Dimitrovgrada.

Pravila konkursa:

Radovi se mogu izvesti tehnikom i sredstvom po izboru autorke/autora, ali obavezno na papiru Bloka br. 4. Potrebno je dati naziv svom radu - slogan, ideja, misao, poruka i sl. Na prednjoj strani rada, u donjem desnom uglu, treba da stoji potpis, razred i naziv rada.

Uz rad je potrebno na posebnom papiru dostaviti: 1) ime i prezime, adresu stanovanja, grad, broj telefona i naziv škole i 2) objašnjenje do pet rečenica šta rad predstavlja i šta je poruka rada.

 Izbor najboljeg rada iz svakog grada izvršiće nezavisna komisija, sastavljena od članova Panela mladih savetnika Zaštitnika građana, na osnovu sledećih kriterijuma: estetski utisak, kreativnost i poruka rada.

 Učenica/učenik na konkurs može poslati samo jedan rad.

Konkurs je otvoren do 15. maja.

Primljeni radovi se ne vraćaju, a organizator konkursa zadržava pravo da ih izloži u svojim prostorijama ili promoviše na neki drugi način.

Dodela nagrada:

Autorka/autor najboljeg rada iz svakog od 15 gradova dobiće tablet.  Dodela nagrada održaće se u Beogradu krajem juna 2014. godine. Deset najboljih radova iz svakog od 15 gradova biće izloženi u lokalnim bibliotekama.

Način prijavljivanja:

Radovi se dostavljaju u sledećim bibliotekama:

Sombor - Gradska biblioteka ”Karlo Bijelicki”

Bačka Palanka - Narodna biblioteka “Veljko Petrović”

Vršac - Gradska biblioteka

Požarevac - Narodna biblioteka "Ilija M. Petrović"

Valjevo - Matična biblioteka „LJubomir Nenadović“

Kragujevac - Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“

Jagodina - Narodna biblioteka "Radislav Nikčević"

Bor - Narodna biblioteka

Zaječar - Matična biblioteka "Svetozar Marković"

Užice - Narodna biblioteka

Čačak - Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis“

Prijepolje - Matična biblioteka “Vuk Karadžić”

Novi Pazar - Narodna biblioteka “Dositej Obradović”

Leskovac - Narodna biblioteka “Radoje Domanović”

Dimitrovgrad - Narodna biblioteka “Detko Petrov”

*Zaštitnik građana sprovodi ovu aktivnost u saradnji sa Bibliotekarskim društvom Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške

 
Beogradski Centar za evroatlantske studije (CEAS) predstavio je danas finalnu verziju Akcionog plana za javno zagovaranje usvajanja 14 tačaka Ombudsmana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti., koji je deo projekta „Promocija sveobuhvatne reforme sektora bezbednosti“ koji sprovodi CEAS.

Opširnije...

 

Zaštitnik građana u saradnji sa udruženjima građana, Helsinškim odborom u Srbiji, Komitetom pravnika za ljudska prava i Odborom za ljudska prava Valjevo i uz učešće spoljnih saradnika – eksperata medicinske struke realizovao je 4. i 5. maja 2013. godine redovnu posetu Kazneno – popravnom zavodu za maloletnike Valjevo i tom prilikom sačinio izveštaj sa preporukama

 

U želji da podstakne veće angažovanje  građana u unapređenju ljudskih prava i poboljša razumevanje položaja različitih  marginalizovanih grupa u društvu, Zaštitnik građana Republike Srbije raspisuje nagradni konkurs za studente i novinare za najbolje eseje na temu prava osoba sa invaliditetom, pripadnika nacionalnih manjina, LGBT osoba, kao i ostvarivanja rodne ravnopravnosti.

Esej treba da analizira:

 • položaj u društvu jedne ili više marginalizovanih grupa, odnosno osoba sa invaliditetom, pripadnika nacionalnih manjina, LGBT osoba kao i (ne)ravnopravnost žena i muškaraca

 • i da ponudi ideje i predloge za unapređenje njihovog položaja i ostvarivanja prava

Na konkurs se mogu javiti novinari (zaposleni u medijskoj kući/redakciji ili slobodni novinari) i studenti (dodiplomci, svih fakulteta)

Pravila konkursa

 • tekst sa kojim se konkuriše mora biti nov, odnosno da nije ranije objavljivan

 • tekst može biti teorijski, analitički, opis i komentar nekog primera dobre prakse,  iskustveni i dr.

 • tekst sme da ima najviše 12000 karaktera sa proredom

Način prijavljivanja

 • autor prilikom konkurisanja mora da naglasi da li je student ili novinar i navede sledeće podatke: ime i prezime, adresu stanovanja i grad, broj telefona, i-mejl adresu, kao i naziv medijske kuće/redakcije u kojoj radi, odnosno naziv fakulteta i grupe/odeljenja i godinu studija.

 • tekstovi mogu da se šalju redovnom (Deligradska 16, 11000 Beograd) ili elektronskom poštom ( Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ). Štampani tekstovi moraju biti kucani (tekstovi pisani rukom se neće razmatrati). Ukoliko se tekst šalje elektronskom poštom, u naslovu poruke (subject) mora da stoji „Za konkurs za ljudska prava“, a sam tekst mora biti u prilogu poruke (attachment).

Rok za dostavljanje tekstova je 10. maj 2014 godine.

Dodela nagrada

 • stručna komisija za ocenu tekstova će izabrati po tri najbolja teksta u dve kategorije (za novinare i za studente).

 • najbolji tekstovi će biti objavljeni u dnevnim novinama/nedeljnicima, i na sajtu Zaštitnika građana,  a autori nagrađeni tabletom.

 • rezultati konkursa (imena autora šest najboljih tekstova biće objavljeni na sajtu Zaštitnika građana tokom juna meseca).

 • prispeli tekstovi se ne vraćaju.

 • nagrade će biti uručene na posebnoj ceremoniji krajem juna meseca.

*Zaštitnik građana sprovodi ovu aktivnost uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške

Deligradska 16, 11 000 Beograd

Telefon: 011 2068 100

Faks: 011 2068 182

Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

www.zastitnik.rs

osobe za kontakt: Vladimir Jovanović 064/8768 564 ( Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ) i Svetlana Vukomanović 064/8768 586 ( Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ). Tel. 2068 134

 

Mediji u Srbiji su postali alat u rukama netransparentnih politika, poručio je danas zaštitnik građana Saša Janković na tribini povodom 20 godina NUNS. Janković je istakao da se sve više kroz takve medije gube prava građana na privatnost, i dodao da je problem što se u Srbiji informacije o nečijoj krivici ne dobijaju više iz sudskih presuda, već iz medija.

Opširnije...

 
Još članaka...