Zaštitnik građana Saša Janković poziva predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova i policijskih sindikata da ponovo uspostave dijalog o temama i zahtevima koje su uzrok štrajka dela pripadnika policije.

"Uz dijalog, potrebno je obezbediti puno poštovanje sindikalnih prava, a naravno i obaveza koje pripadnici policije, kao državne službe posebnog značaja, imaju prema zakonu i građanima", dodaje Janković.

 

Godišnji izveštaji za 2013. godinu Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti  predstavljeni su danas na tribini u Vranju.

Govoreći o pravima građana kao takvim zaštitnik građana Saša Janković rekao je da želi da čuje koliko su podaci iz Izveštaja relevantni iz ugla lokalne samouprave, odnosno lokalne sredine.

- Smatram iz više razloga da je Srbija beogradizovana. Nužno je proveriti sa ljudima iz lokalnih sredina da li su podaci iz Izveštaja, predlozi, nalazi i mišljenja koji se tiču Srbije, relevantni  i za lokalne sredine u Srbiji.

Opširnije...

 

Neophodno je izvršiti usaglašavanje faktičkog stanja i podataka imovine žitelja Velikog Mokrog Luga u katastru nepokretnosti, odnosno potrebno je izvršiti obnovu premera u delu KO Veliki Mokri Lug, kaže se u Mišljenju Zaštitnika građana, koje je upućeno Gradonačelniku, Skupštini grada Beograda, Republičkom geodetskom zavodu i Gradskoj opštini Zvezdara u Beogradu

 

Zaštitnik građana, u saradnji sa udruženjem Beogradskim centrom za ljudska prava, realizovao je od 7. do 9. jula 2014. godine, u skladu sa Planom poseta NPM za 2014. godinu, redovnu posetu PU Vranje, koja je ocenjena kao primer dobre saradnje dva organa. Tom prilikom sačinjen je izveštaj sa preporukama.

 

Zaštitnik građana Saša Janković izražava zadovoljstvo zbog toga što je u Beogradu bez većih incidenata održan Gej prajd, simbolična šetnja kojom se skreće pažnja na probleme LGBT osoba i poziva na prestanak njihove diskriminacije.

Zaštitnik građana se posebno zahvaljuje pripadnicima policije i drugih državnih službi i organa koji su pokazali da, kada postoji politička spremnost, ljudska prava ne moraju biti žrtvovana zarad bezbednosti. NJihov doprinos je tim veći što su ovaj veliki zadatak obavili u sred borbe za svoja sindikalna prava, čime su pokazali da im je dužnost iznad svega. Zbog toga verujem da će dalji dijalog njihovih sindikalnih predstavnika sa svojim poslodavcem – državom, biti unapređen.

„Sada je važno da svako, ne čekajući idući Gej prajd, radi svoj posao na uklanjanju predrasuda i podsticanju sveukupne tolerancije u društvu, kroz obrazovanje, kulturu, informisanje, sport…, kako bi policija naredne godine imala manje posla“, smatra zaštitnik građana.

Zaštitnik građana izražava žaljenje zbog pojedinačnih incidenata i podseća da se svaki od njih mora u potpunosti rasvetliti.

 

Povodom vesti da je u požaru u neformalnom romskom naselju na Novom Beogradu noćas stradalo troje dece, Zaštitnik građana, kao i svaki put kada stradaju deca, podseća da nije dovoljno izražavati tugu, već se moramo upitati da li se nesreća mogla i morala izbeći?

Medijski izveštaji kažu da se požar desio u kartonskoj kući i da je posledica zapaljene sveće, koja je, u 21. veku u glavnom gradu evropske Srbije, decu trebalo da osvetli i zagreje.

Ova tragedija je još jedna bolna opomena o položaju Roma u neformalnim naseljima koji vapi za konkretnim merama na unapređenju uslova stanovanja i života te najranjivije grupe ljudi u Srbiji. Samo upornim i iskrenim merama države i lokalne zajednice moguće je obezbediti deci bezbednije okruženje, a roditeljima omogućiti da ispune svoje roditeljske dužnosti. Nečinjenje i ignorisanje nehumanih uslova života znači i veliki deo odgovornosti države i lokalne zajednice za svaku nesreću koja se desi, pa i ovu.

 
altOdbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Odbor za evropske integracije Skupštine Srbije pozvali su danas državne organe da omoguće bezbedno održavanje Parade ponosa u nedelju 28. septembra i apelovali da se u što kraćem roku donese Deklaracija o zabrani govora mržnje i zločina iz mržnje

Tema zajedničke sednice dva skupštinska odbora bila je položaj LGBT osoba u Srbiji, a prvi put su joj prisustvovali i predstavnici LGBT organizacija, Vlade Srbije i nezavisnih institucija. Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović je rekao da je LGBT zajednica jedina grupa kojoj se otvoreno preti nasiljem i da se taj problem ne može rešiti organizovanjem Parade ponosa jednom godišnje. On je takođe ukazao na važnost uvažavanja mišljenja i preporuka nezavisnih tela kao smernice u unapređenju prava LGBT populacije.

Zaštitnik građana nastoji da, između ostalih aktivnosti, edukativnim javnim nastupima i produbljenom komunikacijom sa drugim državnim organima doprinese uklanjanju predrasuda i većem razumevanju potreba LGBT populacije, rekla je zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović. Po njenim rečima Srbija je pravnim propisima značajno unapredila prava LGBT populacije, ali oni ta prava teško ostvaruju.

„Za bolji položaj pripadnika LGBT zajednice potrebno je procesuirati sve slučajeve nasilja nad LGBT osobama, treba omogućiti bezbedno okupljanje, edukaciju dece u školama i zaposlenih u državnim organima“, rekla je Stevanović. Dodala je da je potreban zajednički napor svih nadležnih da se pripadnici LGBT populacije ohrabre u borbi za zaštitu svojih prava.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić rekla je da problem sa kojim se suočavaju pripadnici LGBT zajednice nije samo njihov, već celog društva, jer svedoči o netoleranciji, neznanju i predrasudama. Činjenica da pritužbe pripadnika LGBT populacije čine samo pet odsto pritužbi koje stižu povereniku pokazuje da oni žive u strahu i da kriju svoj identitet, rekla je poverenica.

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović očekuje da će uskoro biti usvojen Akcioni plan za sprovođenje Strategije prevencije diskriminacije.

Predstavnici LGBT organizacija istakli su da je sednica odbora konkretan korak države, da se Srbija pomera u dobrom pravcu, ali sporo, i pozvali su predstavnike svih političkih stranaka da podrže Paradu ponosa.

 

Učesnici Godišnje konferencije Mreže ombudsmana za decu Jugoistočne Evrope (CRONSEE), koju ove godine organizuje Zaštitnik građana Republike Srbije u Beogradu, istakli su danas da deca uprkos ekonomskoj krizi ne smeju biti u drugom planu, a teret krize treba da osete što manje.

Opširnije...

 

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture efikasno postupa po opravdanim pritužbama građana Zaštitniku građana, a unapređivanje delotvornosti i odgovornosti inspekcijskih službi unutar Ministarstva i u jedinicama lokalne samouprave prioritet je u daljoj saradnji dva organa, zaključeno je danas na sastanku ministarke Zorane Mihajlović i zaštitnika građana Saše Jankovića.

Zaštitnik građana istakao je odgovoran i angažovan stav Ministarstva u pogledu rešavanja problema zagađenja u naselju koje je gradila Građevinska direkcija Srbije, za koje Ministarstvo, na osnovu najnovijih podataka, očekuje da će biti sanirano u roku od nekoliko meseci.

Janković je ukazao i na mnoštvo propusta u delotvornosti, ažurnosti i odgovornosti za rad građevinskih inspekcija  u lokalnim samoupravama.

Ministarka Mihajlović istakla je problem malog broja republičkih građevinskih inspektora (7), kao i manjkavih propisa o inspekcijskom nadzoru, što bi trebalo da bude rešeno novim zakonom o inspekcijama, koji je u pripremi.

Ministarka Mihajlović  obavestila je Jankovića da se nepravilnosti koje je utvrdio u proceduri za izbor rukovodstva Direktorata civilnog vazduhoplovstva, rešavaju u skladu sa datim preporukama, a Zaštitnik građana je ukazao da sličan problem treba na vreme izbeći u Javnom preduzeću Putevi Srbije.

Dogovorena je i neposredna saradnja inspekcijskih službi ministarstva i stručne službe Zaštitnika građana radi najbrže provere osnovanosti pritužbi građana.

Sastanku su prisustvovali državni sekretari, pomoćnici ministra i šefovi službi u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i saradnici Zaštitnika građana.

 

Zaštitnik građana  Saša Janković izjavio je danas Novinskoj agenciji Beta sledeće:

Želeo bih da verujem da se ovakvi napadi više neće ponoviti. Ali, ako ih ipak bude, na bilo koga, očekujem da će policija i ostali državni organi postupati brzo, delotvorno i nedvosmisleno kao što su to, možda po prvi put kada je u pitanju LGBT populacija, učinili u ovom slučaju.

Nadam se da će Republika Srbija svakog dana postajati zemlja sigurnija za život svakog građanina, LGBT ili strejt, domaćeg i stranog, i da zbog tih razlika niko neće biti meta bilo kome, ali u ovom momentu, na žalost, neki od nas su u opasnosti samo zato što su drugačiji i zato smo dužni i kao država i kao društvo pružiti im posebnu zaštitu.

Onim građanima koji se pitaju zašto se ističe zaštita LGBT osoba od nasilja, šta je sa ostalima, želim da pojasnim da svi, bez obzira na bilo koju našu osobinu, imamo podjednako pravo na zaštitu od nasilja. I Lezbejske Gej Biseksualne i Transrodne osobe su žrtve svih oblika nasilja kao i ostali građani, a na to dodatno, ili pre svega, postaju žrtve najbrutalnijih napada, pretnji, uvreda i mržnje samo zbog svog seksualnog ili rodnog identiteta. LGBT osobe su jedina manjinska grupa kojoj se, kada žele da skrene pažnju da postoje i da imaju probleme, preti fizičkom likvidacijom . Zbog toga -  ne da bi bili bezbedniji, već upravo da bi bili podjednako bezbedni, ili nebezbedni kao i svi ostali, moraju da imaju dodatnu zaštitu države i zajednice.
Verujem da će to prepoznati mnogi funkcioneri i mnogi građani, bez obzira na njihovu ličnu orjentaciju, i pozivam ih da tu solidarnost pokažu učešćem na predstojećem Prajdu u Beogradu.

Još jednom osuđujem svako nasilje i želim brz i potpun oporavak posetiocu Beograda koji je povređen.

 

Zaštitnik građana Saša Janković i zamenica zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost i prava deteta Gordana Stevanović najoštrije osuđuju noćašnje nasilje u Brankovoj ulici nad nemačkim državljaninom. Država Srbija mora biti sigurna za sve koji borave u njoj, a organi javne vlasti dužni su da obezbede poštovanje prava svih.

 
Zaštitnik građana Saša Janković primio je danas komesara nemačke vlade za ljudska prava Kristofa Štresera (Christoph Strässer), koji boravi u trodnevnoj poseti Srbiji kako bi se upoznao sa stanjem ljudskih prava, pogotovo sa položajem pripadnika LGBT populacije i Roma u našoj državi.

Opširnije...

 

Zaštitnik građana Saša Janković izražava punu podršku Gorici Petrović, koja je iz Banje Koviljače peške krenula na put dug 150 kilometara, do Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Beogradu, kako bi skrenula pažnju na probleme porodica sa teško bolesnom decom i nastradalih u poplavama.

„Ta majka je potpuno u pravu i njen gest je za svako poštovanje.  Pre više od godinu dana Narodnoj skupštini podneo sam predloge dva zakona radi veće podrške deci sa invaliditetom i teškoćama u razvoju i deci oboleloj od teških i retkih bolesti i njihovim porodicama.

Zbog protivljenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva finansija, ti predlozi se nisu našli na dnevnom redu Narodne skupštine, niti je Ministarstvo za rad pripremilo bolja zakonska rešenja od onih koje sam predložio, što je reklo da će učiniti.

Roditelji i deca više ne mogu, niti treba da čekaju, već administracija treba da radi svoj posao ili odgovara za nerad“, stav je Zaštitnika građana.

Napomena: Zaštitnik građana podneo je 07. 05. 2013. godine Narodnoj skupštini Republike Srbije Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

 

Gradska uprava Grada Loznice je, nepravilnim i nejednakim postupanjem prema ženskom Omladinskom rukometnom klubu „Loznica“, uskratila mogućnost da klub dobije sredstva iz budžeta Grada na javnim konkursima za finansiranje potreba u oblasti sporta i jednake šanse devojčicama koje u ovom klubu treniraju za aktivno bavljenje sportom.

 
Zaštitnik građana uputio je Bezbednosno-informativnoj agenciji izveštaj nakon sprovedenog nadzora nad radom tog organa.