a

Поводом трагичне несреће, у којој је погинуло и повређено више десетина људи, укључујући и децу, када се у близини Ђенове срушио мост, заштитник грађана Зоран Пашалић упутио је телеграм саучешћа италијанском амбасадору у Београду Карлу Ло Кашу.

Веома нас је потресла вест о страшној трагедији која се догодила у Ђенови. Породицама и пријатељима настрадалих и повређених, у овим тешким тренуцима упућујемо дубоко саосећање и речи подршке и охрабрења.

Дозволите ми да у име Заштитника грађана и Стручне службе Заштитника грађана, Вама и становницима Италије изразим искрено саучешће, наводи се у телеграму. 

Поступајући по препорукама НПМ, Комесаријат за избеглице и миграције обавестио је Заштитника грађана да је се придаје посебна пажња у вези са исхраном миграната у прихватним центрима, као и да се исправност и квалитет исте контролише од стране националних органа. Даље наводе да је у прихватним центрима унапређена пракса евидентирања и поделе гардеробе и других ствари из донација мигрантима.

Комесаријат је навео и да се заједно са смањењем броја миграната по центрима значајно побољшала хигијена заједничких просторија.

НПМ је посетио у априлу и мају 2018. године осам Прихватних центара у Србији – Прешево, Босилеград, Бујановац, Врање, Принциповац, Адашевци, Дивљана и Пирот и том приликом упутио препоруке за унапређење положаја миграната.

После посете Геронтолошком центру у Крушевцу, која је реализована у складу са годишњем планом, Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) сачинио је и Геронтолошком центру упутио извештај са препорукама.

Приликом обиласка просторија, тим НПМ-а је констатовао да у једној од соба, у којој су смештене непокретна корисница и корисница са Алцхајмеровом болешћу, не постоји телевизор и Геронтолошком центру упутио препоруку да омогући праћење телевизијског програма и друге садржаје свим корисницима, који услед непокретности не могу да учествују у редовним свакодневним активностима.

Током посете утврђено је и да је центар донео процедуру спутавања корисника. Према службеним наводима, корисници се не везују, али за два корисника постоји предлог психијатра, који долази у Геронтолошки центар једном недељно, да се могу везати по потреби, док одлуку о конкретној потреби за везивањем доноси лекар опште праксе. У вези са тим, НПМ је Центру упутио препоруку да меру физичког спутавања механичким ограничењем, тзв. фиксацију, врши у потпуности у складу са прописима и установљеним стандардима поступања према особама са менталним сметњама.

У Србији, према последњем попису и демографским истраживањима, тек нешто више од милион и двеста хиљада становника чине млади узраста од 15 до 30 година, а сваке године тај број, због одласка и исељавања младих, мањи је за двадесет хиљада. Упркос томе и чињеницама да у Србији сваке године умре више становника него што се роди и да смо у врху по старости нације у Европи, брига коју као држава и друштво показујемо према младим генерацијама и даље не охрабрује, поручио је поводом 12. августа, Међународног дана младих заштитник грађана Зоран Пашалић.

Више од половине младих живи у породичном стану и исто толико њих нема своје приходе, док трећина никада није путовала ван Србије. У посебно тешком положају су особе са инвалидитетом, којима мере подршке нису доступне у довољној мери, док је могућност да се запосле готово непостојећа. Млади са сметњама у развоју и психичким обољењима често су дискриминисани. Страх од тога да ће бити одбачени и стигматизовани један је од главних разлога због којег се већина устручава да затражи помоћ надлежних институција.

У том контексту, млади се ретко обраћају и институцији Заштитника грађана, а из њихових притужби закључујемо да су најчешћи проблеми са којима се суочавају и даље висока стопа незапослености, сиромаштво, недовољно развијене услуге превенције болести зависности и ризичног понашања, услуге помоћи и подршке у посебно осетљивим ситуацијама, превенција и заштита менталног и репродуктивног здравља.

Заштитник грађана позива надлежне органе, министарства и установе да се са посебном пажњом посвете проблемима младих и да их, бољим условима образовања и запошљавања, подстакну да управо у Србији граде своју будућност, будућност својих породица и читавог друштва, поручио је Пашалић.

Поступајући по препорукама НПМ, Служба за психијатрију Опште болнице у Крушевцу преуређује простор у који ће бити пребачена амбуланта и соба за медицинско особље, а исто тако постепено се спроводе мере ради обезбеђивања позитивног терапијског окружења за пацијенте.

Болница је упознала медицинске раднике са препоруком да историје болести буду систематизоване и потпуније, као и да садрже све дијагностичке податке и промене. Даље, болница ће обезбедити информације о правима пацијената и исте ће бити видљиве и у одговарајућој форми доступне за пацијенте.

Тим НПМ је посетио Службу за психијатрију Опште болнице у Крушевцу 08. и 09. фебруара 2018. године, након чега је болници упућен Извештај о посети са препорукама за унапређење.

Заштитник грађана је, у сарадњи са Удружењем за ревизију приступачности, започео спровођење пројекта под називом „Приступачност за све“ чији је циљ да допринесе унапређеном спровођењу локалних политика у области приступачности у складу са међународним стандардима и на тај начин допринесе остваривању пуне социјалне инклузије особа са инвалидитетом, старијих и других особа са тешкоћама у кретању кроз повећану могућност приступа објектима јавне намене. Пројекат ће допринети и већој видљивости и доступности институције Заштитника грађана у 26 општина и градова у којима ће бити реализован. Пројекат ће бити спроведен захваљујући финансијској подршци Европске уније кроз пројекат NHRI-EU кога спроводи Дански институт за људска права.

У оквиру пројекта ће бити прикупљени подаци о проблемима у вези са обезбеђивањем приступачног окружења у 26 градова и општина на територији Републике Србије изабраних на основу сазнања до којих је Заштитник грађана дошао у раније спроведеним поступцима. Подаци ће бити прикупљени током јула и августа 2018. изласком на терен и обласком неколико објеката од јавног значаја - дом здравља, центар за социјални рад, филијала/испостава ПИО и административни центар (зграда општине/градске управе) - као и кроз директне разговоре са представницима локалне самоуправе и организација цивилног друштва. Прикупљени подаци биће обрађени и обједињени у Посебном извештају Заштитника грађана о приступачности са препорукама за унапређење упућеним надлежним органима који ће бити објављен у октобру 2018.

Страна 1 од 368