a

b_300_0_16777215_00_images_20171002_decjanedelja.jpegПод слоганом „Градимо мостове међу генерацијама – За радост сваког детета“, скупом у Републичком заводу за социјалну заштиту у Београду, отворена је Дечја недеља, која се бројним програмима, обележава до 8. октобра.

Уз оцену да је солидарност, иако једна од основних вредности друштва, донекле заборављена претходних деценија, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић поручила је на отварању Дечје недеље да је деци од најранијих дана потребно указивати на важност генерацијске и међугенерацијске солидарности.

b_300_0_16777215_00_images_20171002_decjanedelja2.jpeg„Солидарност је важна, јер представља концепт у коме се сусрећу искуства различитих генерација, која се једнако вреднују и уважавају. Међугенерацијска солидарност је солидарност међу децом, у процесу у коме деца различитих узраста слушају и чују једни друге, поштују једни друге и помажу једни другима. Солидарност је основ добре школе и доброг радног окружења. Учење о солидарности треба да буде неизоставни део образовно-васпитног процеса, и то не искључиво кроз стицање академских знања, већ и кроз свакодневни живот школе. Постојање солидарности и међугенерацијског поштовања и уважавања, искључује насиље у школи и нетолеранцију, рекла је Стевановић.

На отвaрању Дечје недеље учествовали су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, председница Савета за права детета Славица Ђукић Дејановић, директор канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен-Ло и представници невладиних организација за права детета.