a

b_280_0_16777215_00_images_stories_okrugli_sto.jpeg

Грађани имају изразито негативну перцепцију о квалитету рада државне управе, која захтева темељне промене.  Tо је закључак који проистиче из резултата преко 2000 поступака контроле законитости и правилности рада органа јавне власти које је Заштитник грађана водио – нагласио је републички омбудсман Саша Јанковић на данашњем Округлом столу о доброј управи у Палати Србија.

Он је додао да није ретка појава да поједини запослени у органима јавне власти отворено и свесно крше или игноришу основне елементе правног поретка, опште прописе који уређују рад органа управе и јавних службеника и прописе који регулишу ток поступка који спроводе.

На округлом столу је представљен предлог Кодекса добре управе, који је сачинио Заштитник грађана Републике Србије по угледу на Кодекс доброг административног понашања. Кодекс је на предлог европског Омбудсмана прихваћен од стране Европског парламента.

Кодекс ће осветлити пут ка правилнијем раду администрације и представљаће  водич органима јавне власти, јавним функционерима, службеницима и грађанима ка њиховом сврсисходнијем и правилнијем раду, а грађанима извор сазнања о њиховим правима и обавезама према управи. Тај документ ће истовремено бити значајан алат и ослонац  за оне чији је посао да из различитих аспеката цене да ли су органи власти и запослени у њима у конкретној ситуацији према грађанима поступили законито и правилно.

b_280_0_16777215_00_images_stories_urucivanje_kodeksafinal.jpegЗаштитник грађана Саша Јанковић уручио је предлог Кодекса председници Народне скупштине Републике Србије госпођи Славици Ђукић -  Дејановић, на даљи поступак у Народној скупштини. Том приликом председница парламента је изјавила да иако нема предвиђене санкције за оне који га не поштују, треба да створи свест код јавних службеника да су у служби грађана.

Омбудсман Европске уније проф. др Никифорос Диамандурос је рекао да јавна управа треба да схвати да је омбудсман савезник у њеном раду, да ради у њену корист а не да га доживљавају као противника. Он је у свом излагању присутнима представио историјат Европског кодекса доброг административног понашања, као и његов утицај на јавну службу у Европској унији.

Округли сто је организовао Заштитник грађана Републике Србије у оквиру Twinning пројекта „Подршка јачању институције Заштитника грађана 2009 - 2011“, у реализацији Омбудсмана Грчке, Омбудсмана Холандије и Европског центра за јавно право, а који финансира Европска унија, а учествовали су високе званице из владиног и невладиног сектора, међународних организација, и дипломатских представника у  Србији.

Реализовани одвојени састанци и са премијером и председницом Уставног суда

b_280_0_16777215_00_images_stories_sastanak_sa_cvetkovicem.jpegПремијер Владе Републике Србије др Мирко Цветковић примио је учеснике Округлог стола о доброј управи, омбудсмана ЕУ проф. др Никифороса Диамандуроса, шефа  делегације ЕУ у Београду господина Винсета Дежера и заштитника грађана Сашу  Јанковића.

Омбудсман ЕУ је истакао видљиви напредак у развоју демократије и успостављању владавине права у Републици Србији и изјавио да наша земља може да рачуна на даљу подршку ЕУ у области заштите људских права.

Премијер Цветковић је изјавио да је постојање институције Омбудсмана од изузетног значаја за све њене грађане, као и за развој демократије и навео активности Владе Републике Србије које се предузимају у процесу реформе државне управе.

У одвојеном разговору са учесницима Округлог стола о доброј управи, коме су присуствовали омбудсман ЕУ, проф. др Никифорос Диамандурос, шефа  делегације ЕУ у Београду господин Винсет Дежер и заштитник грађана Саша  Јанковић,   председница Уставног суда Боса Ненадић је навеле надлежности и истакла значај Уставног суда у правном систему наше земље. Поздравила је досадашње активности Заштитника грађана  у заштити и унапређењу људских права и изразила очекивања ће се успешна сарадња између две институције и надаље веома успешно одвијати.

b_280_0_16777215_00_images_stories_sastanak_sa_bosom_nenadic.jpeg

Господин Диамандурос је изразио велико задовољство односом државних органа и институција према институцији Омбудсмана у нашој земљи. Предлог Кодекса добре управе који је Заштитник грађана уручио и председници Народне Скупштине Славици Ђукић – Дејановић представља, по његовом мишљењу, пре свега пример доброг административног понашања и веома је важно да постоји омбудсман који проверава његову примену.

e11